Ministrul Sănătăţii: Transplant pulmonar, la Clinica AKH și la Spitalul Sfânta Maria din București

28 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Ministrul Sănătăţii: Transplant pulmonar, la Clinica AKH și la Spitalul Sfânta Maria din București

Operaţiile de transplant pulmonar pentru pacienţi români la clinica AKH din Viena vor fi reluate și Spitalul Sfânta Maria din București va fi inclus în programul de transplant, anunță minstrul Sănătății, Florian Bodog. 

În prezent, 10 pacienți sunt pe listele de așteptarea în vederea transplantului pulmonar în Austria. 

"Am primit oficial răspunsul de la Spitalul AKH şi să vă anunţ cu satisfacţie că a fost deblocată situaţia şi că Spitalul AKH va face din nou transplant pentru România. Am convenit un anumit  număr de cazuri care vor fi rezolvate de spitalul AKH. În acelaşi timp spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de urmărire şi de monitorizare a activităţii pe care noi o facem în vederea demarării procedurii de transplant în România. În acelaşi timp, vreau să vă spun că dânşii vor face şi un program de training. Universitatea din Viena şi-a manifestat intenţia de a face un program de training pentru specialiştii români care vor activa în acest domeniu, să se pregătească şi alte echipe decât cele care au fost pregătite în diferite centre din Europa. Scrisoarea este semnată de managerul clinicii", a declarat ministrul Bodog.

Spitalul Sfânta Maria din București   
Ministrul Sănătăţii a explicat că va semna ordinul prin care Spitalul Sfânta Maria va fi inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar, ordin care va fi inclus într-o Hotărâre de Guvern privind programul de sănătate, ce va fi discutată în şedinţa de joi a Executivului. Astfel, după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, la Spitalul Sfânta Maria se va putea efectua transplantul de plămâni. 

"Cei de la Sfânta Maria au urmat un program de training, va veni un specialist de la Hanovra care se va stabili aici, dar acestea sunt probleme de management. Ministerul Sănătăţii autorizează prin Agenţia Naţională de Transplant (ANT) activitatea, cuprinde în programul naţional de transplant, deci finanţează", a precizat ministrul Sănătății.  

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră