Transplantul pulmonar: Decât în România, mai bine la Viena!

17 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Transplantul pulmonar: Decât în România, mai bine la Viena!

Audit la Sf. Maria și la celălalt centru
Ministrul Voiculescu a precizat că s-a întâlnit cu "reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant, cu domnul doctor Zota, cu domnul profesor Deac cu domnul profesor Irinel Popescu. De asemenea, am avut o întâlnire cu Eurotransplant . Am avut patru medici din Olanda, Austria, Germania, Belgia. Am stabilit împreună că o comisie formată din reprezentanţi ai mai multor centre de transplant, din aceste centre şi altele, vom face un audit în luna decembrie la Spitalul Sfânta Maria şi la celălalt centru, pentru că este un alt centru care este cumva în competiţie cu Sfânta Maria şi care doreşte, de asemenea, să facă transplant pulmonar, pentru a ne asigura că avem parte de o opinie obiectivă asupra întregii situaţii, precum şi recomandări pentru ca România să aibă un centru la standarde europene în domeniul de transplant de plămâni sau cel puţin să aibă un plan de cum ar putea fi dezvoltat în perioada imediat următoare. Am decis să nu începem activitatea la acest centru în interesul pacientului român, şi nu în defavoarea lui".

Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Sf. Maria
Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Sf. Maria respectă standardele europene, este dotat cu echipamente de ultimă generație și transplantul pulmonar va fi efectuat de dr. Igor Tudorache, șeful Centrului de transplant pulmonar din Hanovra, precizează dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Sf. Maria. Nu am avut nici un semnal că ar fi lipsit ceva de la acreditarea centrului spune dr. Copcă.
"Ministerul Sănătăţii este obligat să plătească operaţiile de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria. Centrul a fost acreditat pentru transplant de plămân de Agenţia Naţională de Transplant. Domnul ministru, în loc să plătească bani pentru ca bolnavii să fie operaţi în ţară, a refuzat acest lucru. Refuzând, se face responsabil pentru decesul unei persoane aflate pe lista de aşteptare şi în acest sens luăm în calcul să sesizăm Parchetul General, pentru ucidere din culpă”, susține dr. Narcis Copcă.
În legătură cu intenția ministrului Voiculescu de a retrage acreditarea acestui centru, dr. Narcis Copcă a declarat: "Vrea să retragă acreditarea pentru a acoperi decesul unui pacient. Neprimind plămân, bolnavul nu a avut nicio şansă, dacă îl operam avea şanse 75 la sută, la cinci ani". Dr. Copcă consideră că refuzul de a plăti o operație efectuată în țară, este un abuz.
Dr. Copcă a anunțat că, dacă ministrul nu va aloca fonduri pentru transplantul pulmonar, ar putea sesiza DIICOT: "Nu este permis să investeşti ca minister cinci milioane de euro în Spitalul Sfânta Maria pentru transplant pulmonar, Primăria Capitalei a dat alţi cinci milioane de euro, şi să nu foloseşti clinica. De aceea, suspicionez un trafic de organe realizat pe teritoriul României, montarea organelor pe bani şi plata donorilor ca să doneze organe. Reacţionez cu suspiciune când văd că pleacă din ţară 14 organe (plămâni) şi la Viena un singur român a primit un plămân. Aş vrea să vedem acordul prin care au fost trimise în străinătate aceste organe, fiind privaţi românii", avertizează dr. Copcă.

A făcut tot posibilul să corespundă unui centru chirurgical european
Dr. Igor Tudorache, șeful Centrului de Transplant Pulmonar din Hanovra, autor a peste 300 de intervenții chirurgicale de tranplant pulmonar, a declarat pentru News.ro: "În ceea ce priveşte condiţiile necesare efectuării unui transplant pulmonar, Spitalul Sfânta Maria a făcut absolut tot posibilul să corespundă unui centru chirurgical european".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră