Exclusivitate. Dr Narcis Copcă: Primul transplant pulmonar, în jurul lunii mai, la Sp.Sf. Maria

21 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Exclusivitate. Dr Narcis Copcă: Primul transplant pulmonar, în jurul lunii mai, la Sp.Sf. Maria


În jurului lunii mai, va fi posibilă realizarea primului transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria. Aici a fost deschis Centrul de transplant de plămâni. Sunt mai multe echipe de medici implicaţi în acest proiect, inclusiv echipă de recoltare de organe”, spune doctorul Narcis Copcă,.

Astfel, 4 pacienţi români – trei femei şi un bărbat -, aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant pulmonar la AKH Viena, dar, din păcate, refuzaţi acolo, au fost evaluaţi de conf. dr. Dragoş Bumbăcea, pneumolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.

Echipa pneumologilor este coordonată de conf. dr. Dragoş Bumbăcea, cea a chirurgilor de dr. Narcis Copcă, cea de anestezie de dr. Laura Popa.

Toată procedura de transplant pulmonar, una de înaltă precizie medicală, este coordonată de medicul Igor Tudorache, cu dublă cetăţenie română şi germană, care este şeful Clinicii de transplant pulmonar la MH Hannover, una de top la nivel internaţional, unde, anual, sunt efectuate aproximativ 130 de intervenţii de transplant pulmonar.

Managerul Spitalului Sfânta Maria. dr.Copcă,  povesteşte că, în luna iulie anul trecut, a discutat cu medicii din echipă de acest proiect şi, iată că, în mai puţin de un an, va fi posibil primul transplant pulmonar din ţara noastră. „Suntem medici în jur de 50 de ani, care ne-am propus să facem transplant pulmonar şi-l vom face. Pentru că în România trebuia să se facă de mult transplant pulmonar. De exemplu, în Cehia s-au realizat deja aproximativ  400”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră