O nouă evaluare a Centrului de Transplant Pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti

22 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
O nouă evaluare a Centrului de Transplant Pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti

Agenţia Naţională de Transplant a făcut o nouă evaluare a Centrului de Transplant Pulmonar din cadrul Spitalului Sfânta Maria din Bucureşti, la cererea Ministerului Sănătăţii. În acest sens, ministrul Sănătăţii, dr. Florian Bodog, a declarat că „nu este vorba de un control, ci de o evaluare a Agenţiei Naţionale de Transplant pentru că a circulat zvonul că am trimis Corpul de control. Nu. Am trimis pentru evaluarea Agenţiei Naţionale de Transplant. Echipa este compusă dintr-un reprezentant al ANT şi un epidemiolog de la

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. (...) Spitalul a solicitat includerea în programele naţionale de sănătate, Programul Naţional de Transplant Pulmonar. Pentru mine e foarte important ca în momentul în care iau astfel de decizie să mă asigur că există condiţii optime astfel încât pacientul să fie în siguranţă”.

Doctorul Victor Zota, din cadrul ANT, a anunţat că o echipa formată din reprezentanţii ai ANT şi ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a fost miercuri la Spitalul „Sfânta Maria”, pentru reevaluarea condiţiilor oferite de Centrul de transplant de la Sfânta Maria. 

Doctorul Victor Zota a subliniat că sunt documente care au expirat, inclusiv „certificatul de lib eră practică a lui Igor Tudorache”,  eliberat de Colegiul Medicilor din România”.
Igor Tudorache este  şeful Centrului de Transplant Pulmonar din Hanovra, care trebuia să coordoneze echipa de medici ce urma să efectueze transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria.  

Doctorul Victor Zota a mai precizat că „echipa va analiza mai multe aspecte, în vederea începerii programului de transplant pulmonar în România, Spitalul Sfânta Maria fiind sigura unitate sanitară acreditată pentru transplant pulmonar”. 

La finalul reevaluării, ANT va înainta ministrului Sănătăţii un raport cu toate aspectele constatate în Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul „Sfânta Maria” şi eventualele propuneri de conformare la cerinţele specifice unei astfel de unităţi.

Reevaluarea Centrului de transplant de la Spitalul “Sfânta Maria” a fost dispusă după ce Spitalul AKH din Viena a anunţat rezilierea unilaterală a protocolului în baza căruia pacienţi din România aveau acces la  intervenţii de transplant pulmonar în celebrul spital. 

Ministrul Florian Bodog a anunţat că miercuri, între între orele 16.00-18.00, are programată o discuţie telefonică cu reprezentanţii clinicii AKH din Viena.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră