Cântăreaţa Anca Pop a murit înecată, după ce a căzut cu maşina în Dunăre, la Sviniţa. Apele fluviului au fost fatale unei foste frontieriste

17 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cântăreaţa Anca Pop a murit înecată, după ce a căzut cu maşina în Dunăre, la Sviniţa. Apele fluviului au fost fatale unei foste frontieriste Galerie foto (3)

O maşină a căzut în Dunăre, în zona localităţii Sviniţa din judeţul Mehedinţi, iar la volan se afla o tânără în vârstă de 34 de ani, informează autorităţile.

Potrivit unor surse din Poliţie, documentele găsite în maşină sunt pe numele Anca Pop, scrie observator.tv.

Din primele informaţii, se pare că este vorba despre cântăreaţa Anca Pop, iar tânăra a pierdut controlul volanului din motive încă neelucidate.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Poliţiei Judeţene Mehedinţi, maşina a plonjat în Dunăre în dreptul comunei Sviniţa, la viaductul Sviniţa, într-o zonă fără parapet.

Reprezentanţii ISU Mehedinţi au anunţat ulterior că scafandrii au scos din autoturism o femeie decedată şi nu au mai fost gasite alte persoane în autoturism.  La volanul autoturismului s-ar fi aflat o femeie de 34 de ani din Moldova Nouă (judeţul Caraş-Severin).

Artista mergea acasă, la părinţi ei în Moldova Veche, însă drumul i s-a oprit pe DN 57, la câțiva kilometri de casă. Sora ei a alertat autoritățile. Nu mai primise niciun semn de la cântăreaţă după ce aceasta plecase dinspre București spre casă, pe drumul din Clisura Dunării.

"Poliţiştii de frontieră mehedinţeni, în timp ce se aflau în misiune de patrulare-cercetare a zonei de responsabilitate, au observat în dreptul kilometrului fluvial 993 din localitatea Sviniţa un autoturism căzut în apele fluviului Dunărea. Poliţia de Frontieră a luat imediat masura înştiinţării Inspectoratului de Urgenţă, a Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi a căptăniei Orşova, pentru luarea măsurilor legale ce se impun", a precizat Corina Moraru, Politia de Frontieră, conform observator.tv, care prezintă câteva instantanee de la locul accidentului.

Artista Anca Pop s-a născut la 22 octombrie 1984, la Moldova Nouă.  Ea era cunoscută şi dupa numele de scenă "Shamanca".

 

La trei ani, a evadat împreună cu familia ei, cu barca pneumatică, pe Dunăre, dintr-o Românie măcinată de comunism. Se întâmpla în decembrie 1987, și au reușit la a treia încercare, după cum declara Anca într-un interviu la Kanal D.  Acum, la 30 de ani după, Anca a murit în Dunăre, tot într-o noapte de decembrie...

Într-o înregistrare video pe care Anca a postat-o în pagina ei de Facebook, ea povestește, în limba engleză, cum a fost cu plecarea din România. Familia ei a încercat să fugă când Anca avea un an, dar nu a reușit. Apoi, când Anca avea doi ani, dar tot nu au reușit. Abia a treia oară, după un an, au reușit.

 

În această înregistrare video, Anca spune că nu s-ar mai putea întoarce să trăiască în Canada, că nu se poate despărți de România, de Dunăre.

”Când îmi înfig nasul în tot ce e aici, mă simt recalibrată. Aceasta este esența mea, aș putea muri aici, m-aș putea dizolva aici, lângă apa asta, lângă pământul ăsta, lângă stâncile astea”, spune Anca în filmarea de la Clisura Dunării. Înregistrarea video este intitulată ”Iubesc România, iubesc Serbia, iubesc Dunărea”.

În noaptea fugii, mama ei era înspăimântată, căci nici nu știa să înoate, dar pentru copilul Anca singura grijă era ca tatăl ei să nu o stropească, atunci când vâslea. Era foarte frig, era decembrie, Anca avea doar trei ani, amintirile despre trecerea Dunării s-au estompat, mai ales că pe drum a și adormit, după cum mărturisea într-un interviu la București FM.

Făcea așadar, parte, din marea familie a frontieriștilor români, ale căror povești, prea puțin știute, sunt redate de site-ul miscareaderezistenta.ro în cadrul campaniei de presă intitulate ”Frontieriștii”, dedicate românilor (și altor cetățeni din state foste comuniste) care au cutezat să încerce să treacă ilegal granițele României comuniste, în căutarea libertății în Occident.

După o călătorie periculoasă pe Dunăre, a ajuns într-un lagăr din Serbia, unde a petrecut șapte luni, în așteptarea acceptului din partea Canadei, şi abia apoi a ajuns în Canada împreună cu ai săi. Anca și-a amintit, în același interviu pentru Kanal D, că a petrecut timp la centrul de primire al refugiaților din Est, motelul Hiljada Ruza (O mie de trandafiri).

Românii care erau considerați de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) eligibili pentru primirea statutului de refugiat într-un stat occidental erau eliberați din închisoarea de tranziție de la Padinska Skela, unde erau trimiși după ce erau prinși că au trecut ilegal granițele fostei Iugoslavii. 

UNHCR avea în subordine mai multe centre de primire pe teritoriul fostei Iugoslavii, pe care le-a finanțat - unul la Kosutnjak, altul era vechiul motel Hiljada Ruza, de lângă Avala, și cel mai mare era la Banja Koviljaca, în apropierea frontierei cu Bosnia, în Loznica, după cum reiese din datele colectate de jurnaliștii de la miscadererezistenta.ro.

Iugoslavia a fost pentru români, dar nu doar pentru ei, țara cu trei porți spre libertate: granița româno-iugoslavă, granița iugoslavo-italiană și granița iugoslavo-austriacă. Și unica speranță pentru zeci de mii de oameni care doreau să evadeze din ”Raiul” comunist.

Acolo, în Serbia, în fosta Iugoslavie, Anca a ascultat pentru prima oară muzica celor de la Bijelo Dugme, cea mai renumită formație rock din fosta Iugoslavie, din care făcea parte și Goran Bregovic.

 

Anca avea bunicii plecaţi în Canada, astfel că au ajuns ea şi ai ei în America de Nord, la Kitchener, unde au primit azil politic.

Tatăl ei şi-a găsit de lucru în construcţii, în timp ce mama ei lucra la o fabrică de pantofi. Şi-au deschis apoi o firmă de curăţenie, dar când ar fi putut să cumpere o casă, au luat o decizie stranie: revenirea în România. 

Este povestea de film a Ancăi Pop, care a devenit faimoasă în toată lumea. Artista Anca Pop a compus pentru Goran Bregovici şi i-a cucerit pe bogaţii Chinei, în showuri incendiare, în capitala plăcerilor interzise. 

Anca Pop a lansat albumul său de debut omonim la data de 12 iulie 2017 în Japonia, care include discurile single: „Free Love”, „Super Cool”, „Ring Around”, „Loco Poco” și „Ederlezi”. 

 

În 2008, a ajuns să cunoască muzicianul ex-iugoslav, Goran Bregović, și a participat în calitate de compozitoare la două dintre piesele celui de-al treisprezecelea său album de studio, ”Champagne for Gypsies”.

 

Crescută în Canada, bănăţeanca a revenit în România şi s-a stabilit pe Clisura Dunării, locul unde inspiraţia îi venea de la sine.

La 15 ani a urmat o nouă experienţă în Canada. „Am scris un eseu care a luat locul I pe ţară. Am fost chemată la Cotroceni, unde am primit de la preşedintele Emil Constantinescu o diplomă de merit. Acolo era şi ambasadorul UNESCO, un canadian, care m-a convins să mă întorc pentru a continua latura artistică”, a declarat Anca Pop, pentru Adevărul.  

„După ce m-am întors în Canada, între 16 şi 19 ani m-am izolat de lume. Mă tulburau foarte tare întrebările legate de viaţă, moarte, religie. Am citit foarte multe cărţi. Apoi am găsit şi răspunsurile, iar la 19 ani am zis «hai să fiu nebună»”, mărturisea Anca în același interviu. 

Pe lângă muzică, Anca era pasionată şi de călătoriile spirituale. A căutat răspunsuri în India şi Thailanda şi a făcut ritualuri şamanice în Peru. În cea din urmă vacanţă, i-a luat şi pe ai ei. 

 

Alte stiri din Frontieriștii

Ultima oră