Reprezentantele Ucrainei la Eurovision au plecat către concurs cu un mesaj în numele Kievului: „Suntem încă aici”

26 Apr 2024
Reprezentantele Ucrainei la Eurovision au plecat către concurs cu un mesaj în numele Kievului: „Suntem încă aici”

Candidatele ucrainene la competiția muzicală Eurovision 2024, duo-ul feminin format din rapper Alyona Alyona și cântăreața Jerry Heil, au plecat joi din Kiev pentru a merge la Malmö, Suedia, unde are loc cea de-a 68-a ediție în perioada 7-11 mai. Din cauza războiului, aceasta a însemnat o călătorie lungă cu trenul în Polonia și apoi în Suedia, scrie LeMonde

„Trebuie să fim vizibili pentru întreaga lume”, a spus Heil joi agenției de presă Associated Press din gara Kiev, adăugând: „Trebuie să arătăm că și acum, în timpul războiului, cultura noastră crește și că ucraineană. muzica este ceva ce așteaptă să fie descoperit de lume. „Trebuie să o răspândim, să o împărtășim și să le arătăm oamenilor cât de puternici sunt femeile și bărbații [ucraineni] în țara noastră ”, a adăugat Alyona, care își scrie numele de scenă cu litere mici.

Duo-ul a făcut echipă cu platforma de strângere de fonduri de caritate United 24 pentru a strânge 10 milioane de grivne (aproximativ 235.000 de euro) pentru a reconstrui o școală în Velyka Kostromka, un sat din sudul Ucrainei, care a fost distrus de o rachetă rusă în octombrie 2022. Cei 250 de elevi ai școlii au de atunci nu a mai putut participa la cursuri și au fost nevoiți să recurgă la învățarea online.

Jerry Heil și Alyona Alyona vor interpreta cântecul Teresa & Maria, un imn pentru femei care face referire la Maica Tereza și la Fecioara Maria. „Toți facem greșeli, dar acțiunile tale sunt cele care te definesc”, a spus Heil  despre mesajul cântecului. „Cu suficientă energie, poți câștiga războiul, poți schimba lumea ” , a adăugat partenera sa. Melodia combină stilul rap al Alyonei Alyona cu melodia vertiginoasă și stilul vocal al lui Jerry Heil.

Ucraina a folosit de mult Eurovision ca o formă de diplomație culturală, o modalitate de a arăta lumii sunetul și stilul unic al țării. Această misiune a devenit mai urgentă după ce Rusia a invadat țara în februarie 2022 , președintele rus Vladimir Putin negând existența Ucrainei ca țară separată înainte de epoca sovietică.

Cântăreața ucraineană Jamala a câștigat competiția în 2016 – la doi ani după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea – cu o melodie despre expulzarea tătarilor din Crimeea de către Iosif Stalin în 1944. Grupul de rap popular Kalush Orchestra a câștigat Eurovision în 2022 cu Stefania , o melodie despre mama cântăreței care a devenit un imn pentru patria devastată de război, cu un cor obsedant pe un instrument de suflat tradițional ucrainean.

Treizeci și șapte de țări din Europa și nu numai, inclusiv Israel și Australia, vor concura la Malmö în două semifinale Eurovision, pe 7 și 9 mai, urmate de o finală pe 11 mai. Ucraina se numără în prezent printre primele cinci favorite ale caselor de pariuri, alături de cântărețul elvețian Nemo și cântărețul și compozitorul croat Baby Lasagna. Rusia, un concurent de lungă durată la Eurovision, a fost exclusă din competiție în urma invaziei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră