Trump i-ar fi propus lui Macron să părăsească Uniunea Europeană

29 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Trump i-ar fi propus lui Macron să părăsească Uniunea Europeană

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, i-ar fi propus președintelui Franței, Emmanuel Macron, să părăsească Uniunea Europeană, relatează cotidianul american Washington Post, care face referire la surse apropiate dosarului. Aceleași surse precizează că președintele american ar fi promis Parisului un acord comercial ceva mai favorabil.

Cotidianul american a scris că șeful Casei Albe i-ar fi promis locatarului de la Palatul Elysee un acord comercial bilateral care să aibă condiții mai bune decât cele pe care Franța le are cu Uniunea Europeană.

”În cadrul unei întrevederi private la Casa Albă la sfârșitul lunii aprilie, Trump a discutat despre comerț cu președintele francez Emmanuel Macron. La un moment dat, el l-a întrebat pe Macron: De ce nu părăsiți UE?. Iar Trump a adăugat că, dacă Franța iese din UE, el îi oferă un acord comercial bilateral, cu niște condiții mai favorabile decât cele pe care le are cu UE, potrivit afirmațiilor a doi oficiali europeni”, scrie Washington Post.

Articolul, publicat la rubrica ”Opinii!, este intitulat ”Trump încearcă să destabilizeze Uniunea Europeană”. Textul este publicat cu ocazia vizitei președintelui american în Europa, pentru participarea la summit-ul NATO, care va avea loc luna viitoare și unde urmează să aibă o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin.

Pentru a pregăti și mai bine atmosfera pentru summit, presa internațională anunță că Trump  le-ar fi declarat omologilor săi occidentali în cursul recentului summit G7 din Canada că Alianţa Nord-Atlantică este "la fel de rea ca NAFTA" ( Acordul de comerţ liber nord-american), tratat a cărui modificare o doreşte pentru apărarea în mod mai eficient a intereselor comerciale americane.

Acest comentariu, care întăreşte temerea că aliaţii transatlantici nu se îndreaptă spre o atenuare a divergenţelor dintre ei în cursul summitului de luna viitoare, a fost făcut joi de site-ul american Axios şi confirmat de un diplomat european. El a subliniat că ostilitatea preşedintelui american faţă de multilateralism se extinde la NATO, organizaţie crucială pentru securitate occidentală de mai multe decenii.

Summitul G7 din Quebec s-a desfăşurat într-o atmosfera tensionată după impunerea de către Donald Trump a taxelor americane la importurile de oţel şi aluminiu principalilor săi aliaţi.

Reuniunea Alianţei Nord-Atlantice ar urma să se desfăşoare în zilele de 11 şi 12 iulie la Bruxelles, iar Donald Trump, în opinia căruia Europa exploatează SUA cheltuind insuficient în materie de apărare, ar urma să-şi reafirme poziţia faţă de acest subiect.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră