România ia poziţie în cazul atacului cu agent neurotoxic din Marea Britanie

14 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
România ia poziţie în cazul atacului cu agent neurotoxic din Marea Britanie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis miercuri, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, că România este solidară cu Marea Britanie, condamnând totodată atacul comis la Salisbury împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal.

"Ne exprimăm întreaga solidaritate cu #UK, #Romania condamnă ferm utilizarea unui agent neurotoxic de tip militar la Salisbury, pe teritoriul unui stat aliat", se arată în mesajul MAE.

"@MAERomania
Expressing full solidarity with the #UK, #Romania firmly condemns the use of a military-grade nerve agent in #Salisbury, on an Allied state’s territory.  @theresa_may @foreignoffice", este textul în limba engleză al mesajului ministerului român.

Premierul britanic Theresa May a anunţat o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, între care expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi şi suspendarea contactelor bilaterale, considerând că Moscova este 'vinovată' de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury (în sud-vestul Angliei).

Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. De atunci, tatăl şi fiica se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist britanic, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă. 

La cererea Londrei, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, în Anglia, este prevăzută pentru miercuri la ora 19:00 GMT.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres consideră inacceptabilă folosirea unui agent neurotoxic pentru a ataca un fost spion rus în Marea Britanie, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ONU.

"Utilizarea agenţilor neurotoxici ca armă este, în orice situaţie, inacceptabilă", a declarat Farhan Haq în cadrul unei conferinţe de presă, răspunzând la o întrebare cu privire la poziţia secretarului general al ONU, care nu şi-a exprimat până acum opinia în legătură cu acest incident petrecut în urmă cu zece zile.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că România se raliază poziţiei oficiale a NATO în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal.

El a afirmat, miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3, că tot ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie "nu face decât să confirme faptul că Rusia joacă în continuare destul de agresiv", menţionând că se aşteaptă "ca până la summitul NATO să mai avem astfel de provocări", scrie agerpres.ro.

"Ce s-a întâmplat în Marea Britanie este un lucru extrem de grav. (...) Sigur că suntem îngrijoraţi şi sigur că ne raliem poziţiei oficiale a NATO, pentru că nu putem să facem altfel. De altminteri, tonul belicos cu care Rusia răspunde de fiecare dată declaraţiilor statelor membre NATO sau NATO în sine este unul deja clasic. Rusia ameninţă la rândul său. Rusia are o poziţie extrem de aspră", a afirmat Fifor.

Ministrul Apărării a subliniat, de asemenea, că "toate statele care sunt pe frontiera de est discută despre ameninţarea rusă".

"La Marea Neagră nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că în fiecare zi avem, hai să zicem, tot felul de provocări ale Federaţiei Ruse. Nu mai vorbesc de războiul hibrid, de războiul Cyber War, de războiul electronic, pentru că le resimţim pe ambele în România, fără doar şi poate. Asta nu înseamnă că România nu este pregătită să facă faţă acestor ameninţări, dar suntem tot mai preocupaţi", a adăugat Mihai Fifor.

El a precizat că România va milita pentru ca pe agenda summitului NATO din iulie "ameninţarea Rusiei la Marea Neagră şi situaţia extrem de complexă, de complicată de la Marea Neagră să constituie un punct separat".

Tot de la Bucureşti, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a condamnat miercuri utilizarea unui agent neurotoxic pe teritoriul unui stat aliat al României.

"Condamn cu fermitate utilizarea unui agent neurotoxic pe teritoriul unui stat aliat al României, acţiune care încalcă principii de drept internaţional. Exprim deplina solidaritate cu Marea Britanie!", a scris Liviu Dragnea, pe Facebook.

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat miercuri tentativa de ucidere în Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a cerut Rusiei să răspundă la întrebările formulate de Londra referitoare la acest caz.

"Condamnăm acest atac fără precedent pe teritoriul Marii Britanii. Utilizarea unui agent neurotoxic ca armă încalcă evident legislaţia internaţională", a declarat Morawiecki într-un comunicat de presă.

Franţa a declarat miercuri că doreşte dovezi solide în legătură cu implicarea Rusiei în otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury înainte de a lua orice măsură în semn de solidaritate cu Guvernul britanic.

Spre deosebire de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele american Donald Trump, care i-au dat asigurări premierului Theresa May că sprijină poziţia Guvernului britanic cu privire la posibila implicare a Rusiei în otrăvirea lui Skripal, preşedintele Emmanuel Macron şi alţi oficiali francezi au refuzat să facă referire la Rusia.

După ce iniţial Franţa a condamnat atacul cu agent neurotoxic împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia şi şi-a exprimat marţi solidaritatea cu Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Benjamin Griveaux, a declarat miercuri că este prematur ca Parisul să decidă dacă trebuie luate măsuri.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră