Declaraţia care pune pe gânduri "Europa nu mai poate conta pe SUA pentru a o apăra", spune Merkel

11 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Declaraţia care pune pe gânduri "Europa nu mai poate conta pe SUA pentru a o apăra", spune Merkel

Doamna de Fier a Germaniei, cancelara Angela Merkel, a făcut joi o declaraţie tranşantă, care pune pe gânduri. În opinia ei,  Europa nu mai poate conta pe Statele Unite pentru a o proteja în toate circumstanţele şi, în consecinţă, trebuie „să-şi ia destinul în mâinile proprii”.

Declaraţia vine într-un context complex, cu consecinţe imediate în Orientul Mijlociu şi în plan mondial. Retragerea Statelor Unite, la decizia preşedintelui Donald Trump, din acordul nuclear cu Iranul. Nu hotărârea denunţării acordului nuclear e ştirea cea mai alarmantă. Nici reacţia previzibilă a Iranului, consternarea europeană şi perspectiva unui război irano-israelian. Ci criza ivită în raporturile transatlantice. Aceasta este opinia analiştilor referitoare la situaţia actuală.

Opinia lui Merkel este împărtăşită şi la Paris. "Uniunea Europeană trebuie să salveze ordinea mondială multilaterală, care este pusă sub semnul întrebării de către SUA", a afirmat președintele francez într-un interviu acordat la Aachen pentru DW şi ARD.

Pentru angajamentul său european, preşedintele Emmanuel Macron a fost distins joi, 10 mai, cu premiul Carol cel Mare (Karlspreis) al oraşului Aachen. Şeful statului francez este răsplătit pentru "viziunea sa asupra unei noi Europe şi pentru relansarea proiectului european". Emmanuel Macron este personalitatea care a impulsionat dezbaterea pe marginea reformării UE, a argumentat comitetul care acordă prestigioasa distincţie la Aachen.

„Timpul în care se putea conta pur şi simplu pe SUA pentru a ne proteja s-a încheiat”, a declarat Angela Merkel în cadrul ceremoniei în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron. „Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini, este provocarea noastră pentru viitor”, a adăugat ea.

După tirurile iraniene asupra părţii Platoului Golan ocupată de Israel, la care a urmat imediat o reacţie israeliană, cancelarul german a apreciat că este de acum o chestiune de „război şi pace” în Orientul Mijlociu. „Escaladarea din ultimele ore ne arată că, fără îndoială, este o problemă de război şi de pace” în Orientul Mijlociu, a afirmat ea.

Situaţia este „extrem de complicată”, a adăugat cancelarul german, care a chemat toate părţile la reţinere.

"Ești un adevărat rezervor de idei și ai resuscitat cu noile tale propuneri dezbaterea politică europeană", a spus Merkel în discursul dedicat laureatului Macron. Premiul acordat acestuia nu ar fi doar o confirmare că el se află pe drumul cel bun, ci și o întărire și o impulsionare a președintelui Franței de a continua în această direcție. "Mă bucur să merg alături de tine pe acest drum și că putem să lucrăm împreună", i s-a adresat Merkel în termeni personali lui Macron, scrie Deutsche Welle.

.În urmă cu două săptămâni, în cadrul unei vizite oficiale la Washington, Merkel a exprimat intenţia consolidării capacităţilor militare ale Uniunii Europene, pentru a reduce dependenţa de Statele Unite în materie de securitate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră