Consilierul diplomatic al preşedintelui francez vorbeşte româna. Cine este Philippe Etienne

16 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Consilierul diplomatic al preşedintelui francez vorbeşte româna. Cine este Philippe Etienne Galerie foto (2)

Un martor al construcţiei europene a fost numit de către preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, consilier prezidenţial la Palatul Elysee.

Este vorba despre Philippe Etienne, fost ambasador al Franţei la Bucureşti şi actual ambasador al Franţei la Berlin, care a fost numit consilier diplomatic.

Martor al construcţiei europene la Bruxelles, unde a fost consilier secund în momentul căderii Zidului Berlinului, între 1988 şi 1991, apoi la Bucureşti, unde a fost ambasador în perioada în care România se pregătea să adere la Uniunea Europeană (2002-2005), Etienne este şi un cunoscător al limbii române.

Numirea sa, din actuala postură de ambasador al Franţei la Berlin, este considerată în semnal puternic transmis de Emmanuel Macron Germaniei. De altfel, prima sa întâlnire în calitate de preşedinte a fost la Berlin, unde Macron a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel.

Philippe Etienne are 61 de ani. Lunga sa carieră diplomatică l-a dus în numeroase ţări, printre care România dar şi Serbia, Rusia şi Germania. 

La Bucureşti şi-a început mandatul de ambasador în 2002, într-o perioadă deloc uşoară – în momentul în care se derulau negocierile de aderare a României la UE, scrie rfi.ro. 

Și-a încheiat mandatul în 2005, timp în care a ajutat România la toate capitolele importante de aderare. A ajutat România să accelereze reformele interne pentru a respecta calendarul de aderare dar a dorit şi să se asigure că România va fi capabilă să utilizeze resursele, financiare sau de altă natură, care decurg din această aderare.

Și pentru a se asigura că va fi înţeles de autorităţile române, a învăţat limba română aşa încât a reuşit să se exprime, în majoritatea cazurilor, în limba română, în discuţiile cu responsabilii români dar şi cu oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile făcute în România. Sau, aşa cum a declarat, l-a ajutat să înţeleagă piesele lui Caragiale.

Philippe Etienne a fost ministru de Externe în Cabinetul lui Alain Juppé, între 1995 şi 1997, dar şi în cel al lui Nicolas Sarkozy, între 2007 şi 2009. Iar între 2009 şi 2014, a fost reprezentant permanent al Franţei la Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron, proaspătul învestit preşedinte al Franţei, şi-a numit luni şi premierul. Este vorba despre conservatorul Edouard Philippe, primarul oraşului-port Le Havre şi deputat al partidului Republican. Numele acestuia circula cu insistenţă de câteva zile, scrie rfi.ro. Este primul premier francez care poartă barbă!

În vârstă de 46 de ani, Edouard Philippe, foarte puţin cunoscut marelui public, este vorbitor de limbă germană - şi-a dat bacul la Bonn – lucru de semnalat în contextul prieteniei franco-germane. El provine dintr-o familie de învăţători.

A urmat şcoala de ştiinţe politice (Sciences Po din Paris) şi apoi celebra ENA, Scoala naţională de administraţie. Un parcurs similar deci cu cel al noului preşedinte francez. In tinereţe, pe vremea studenţiei, Philippe a fost de stânga, mai exact colaborator al ex-premierului reformator socialist Michel Rocard.

Cu timpul însă, la începutul anilor 2000, Philippe se va arăta atras tot mai mult de dreapta. Devine repede un apropiat al fostului premier conservator Alain Juppé. Va fi de alfel purtătorul de cuvânt al acestuia în momentul primarelor pentru desemnarea candidatului Republican la prezidenţiale. Philippe se va retrage odată ce izbucneşte scandalul presupuselor locuri de muncă fictive acordate familiei fostului candidat la preşedinţie. Din punct de vedere politic, unii dintre comentatori îi reproşează noului numit că nu are destulă experienţă – adică nu a fost niciodată ministru. Are însă avantajul vârstei, al tinereţii, spun alţii care remarcă faptul că nu are nici 50 de ani, ba chiar e al doilea cel mai tânăr premier al Franţei după Laurent Fabius.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră