Cum l-a ameninţat Donald Trump pe premierul Japoniei, că-i trimite 25 de milioane de mexicani

16 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cum l-a ameninţat Donald Trump pe premierul Japoniei, că-i trimite 25 de milioane de mexicani

Recentul Summit G7 din Canada, cu eşecul său, a fost ilustrat perfect de o fotografie care face cât o mie de cuvinte. Despre ea am relatat pe site-ul miscareaderezistenta.ro, AICI. Un Donald Trump în opoziţie cu aliaţii săi, o imagine a Americii în opoziţie cu propriii aliaţi: ceva de neconceput până acum.

Summitul celor şapte state puternic industrializate ale lumii, G7, s-a încheiat într-o stare de confuzie, după ce preşedintele american a respins brusc declaraţia de consens şi l-a atacat virulent pe premierul canadian Justin Trudeau. Summitul a fost dominat de divergenţe puternice pe tema comerţului, liderii celor mai industrializate state ale lumii aliniindu-se împotriva ameninţărilor lui Trump privind introducerea de tarife grele la importurile de oţel şi aluminiu.

Preşedintele SUA a retras sprijinul SUA în comunicatul final G7, în ultimul minut, via Twitter, din avion, în drum spre Singapore. În mesajul de pe Twitter, Trump i-a reproşat premierului canadian Justin Trudeau că ar fi făcut declaraţii false la conferinţa de presă. De aceea, şeful Casei Albe le-ar fi dat dispoziţii reprezentanţilor SUA să nu mai sprijine declaraţia comună de la finalul summitului desfăşurat la Malbaie, Quebec.

Însă relevanţa simbolică a gestului preşedintelui Trump este uriaşă. Este pentru prima oară când statele G7 nu au putut ajunge la consens într-o declaraţie comună.  Iar fotografia care a circulat pe reţelele de socializare e doar un simbol al discordiei.

Publicaţia The Wall Street Journal vine cu o dezvăluire şi mai interesantă din culisele summit-ului. Preşedintele american Donald Trump l-a ameninţat pe premierul japonez Shinzo Abe că-i va trimite 25 de milioane de mexicani, acesta fiind unul dintr-o serie de mesaje bizare care i-au şocat pe ceilalţi lideri la summitul G7, scrie The Wall Street Journal.

În spatele scenei, omologii lui Trump au rămas consternaţi de ''săgeţile'' verbale pe diverse teme, de la comerţ la terorism şi migraţie, scrie The Wall Street Journal, citând oficiali europeni prezenţi.

La un moment dat, Trump a descris migraţia ca fiind o mare problemă pentru Europa, apoi s-a adresat lui Abe: ''Shinzo, tu nu ai această problemă, dar pot să-ţi trimit 25 de milioane de mexicani şi o să fii afară din funcţie foarte curând'', declaraţie ce a stârnit iritare în încăpere, potrivit unui oficial al UE.

Sursa a adăugat că, atunci când s-a discutat despre Iran şi terorism, Trump l-a luat în vizor pe preşedintele francez Emmanuel Macron, căruia i-a spus: ''Trebuie să ştii despre acestea, Emmanuel, deoarece toţi teroriştii sunt la Paris''.

Nici preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker n-a scăpat de ''săgeţile'' verbale ale lui Trump. Şeful Executivului UE a fost descris în mod repetat de către Trump drept ''brutal killer'' (ucigaş brutal), referindu-se la politica antitrust a blocului comunitar şi la amenzile fiscale împotriva unor companii tehnologice americane care au ajuns la miliarde de dolari.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră