Când meseria de jurnalist, făcută ca la carte, te ucide. Cunoscută jurnalistă de investigaţii din Malta, ucisă de o bombă

16 Oct 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Când meseria de jurnalist, făcută ca la carte, te ucide. Cunoscută jurnalistă de investigaţii din Malta, ucisă de o bombă

Încă în breaking news, printre atâtea altele. O ştire, ceva cu o explozie, în Malta! O explozie a unei bombe amplasate sub o maşină, iar persoana ucisă este o jurnalistă, scrie în ştirile care curg pe Twitter, Facebook şi site-urile celor mai importante publicaţii şi posturi de televiziune ale lumii.

În frumoasa Malta, care te duce instantaneu cu gândul la concedii şi linişte, Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa în luna iunie, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei. 

Premierul Joseph Muscat (centru-stânga), al cărui anturaj apropiat a fost ținta unor atacuri violente lansate de Caruana Galizia, a denunțat un act barbar și a ordonat forțelor de ordine să-și concentreze toate resursele pentru ca autorii atacului să fie aduși în fața justiției.

"Ceea ce s-a petrecut astăzi este inacceptabil din mai multe puncte de vedere. Astăzi este o zi neagră pentru democrația și libertatea noastră de expresie", a declarat el.

În vârstă de 53 de ani, Caruana Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunțat mai multe cazuri de corupție. 

La începutul lunii iunie, Partidul Muncii condus de Joseph Muscat, la putere din 2013, a obținut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicați apropiați ai acestuia și în dezvăluirea cărora Caruana Galizia a avut un rol central.

Ministrul Energiei, șeful de cabinet al lui Muscat și chiar soția premierului au fost suspectați că dețin conturi off-shore dezvăluite în scandalul "Panama Papers".

Muscat a dezmințit categoric acuzațiile și a promis că va demisiona dacă acestea vor fi dovedite.

În primăvară, revista Politico o clasa pe Caruana Galizia printre cele 28 de personalități care fac să se miște Europa, descriind-o drept un WikiLeaks întreg într-o singură femeie, în cruciadă împotriva lipsei de transparență și a corupției în Malta.

Luni, în jurul orei locale 15.00, o explozie puternică a distrus mașina în care se afla Caruana Galizia, în apropiere de casa ei, caroseria arsă a vehiculului fiind aruncată de suflu pe un câmp din vecinătate.

Organizaţiile europene de media, organizaţii de apărare a libertăţii de expresie, au reacţionat imediat la aflarea veştii, postând mesaje pe reţelele de socializare în care condamnă actul criminal şi îndeamnă la anchetarea cu seriozitate a crimei, cerând totodată respectarea libertăţii de expresie.

 

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră