Prima victimă a Panama Papers: Premierul Islandei a demisionat!

05 Apr 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Prima victimă a Panama Papers: Premierul Islandei a demisionat!

Anunţul a fost făcut de premier într-un discurs televizat. Primul ministru a spus că a cerut dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate cât mai curând posibil dacă partenerii săi de coaliţie nu îl vor susţine, pe fondul moţiunii de cenzură iniţiate împotriva sa, după dezvăluirile din Documentele Panama.
Șeful Guvernului islandez este unul dintre cei șase lideri politici mondiali în exercițiu citați direct în Panama Papers.
Acestea arată că Sigmundur Davíd Gunnlaugsson ar fi ascuns investiţiile într-o companie offshore aparţinând soţiei sale, ceea ce îl plasează într-un conflict de interese.

Președintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat marți, într-o declarație televizată, că nu este pregătit să dizolve parlamentul țării (Althing) până când nu vor fi explorate toate opțiunile, respingând astfel solicitarea premierului Sigmundur David Gunnlaugsson.
Conform documentelor publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a înființat în 2007, împreună cu soția sa, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-și administra averea. El a deținut 50% din acțiunile firmei până la sfârșitul lui 2009, dar a omis să le menționeze în declarația de avere completată în aprilie 2009, când a fost ales pentru prima oară deputat.
Cazul se anunță extrem de sensibil într-o țară marcată de excesele anilor 2000, când în sectorul financiar au înflorit firmele fantomă. În 2008, Islanda a fost prima țară occidentală, în decurs de un sfert de secol, care a solicitat un împrumut de la Fondul Mondial Internațional (FMI).

Alte stiri din Externe

Ultima oră