Rusia spune că a doborât rachetele ATACMS lansate de Ucraina

01 Mai 2024
Rusia spune că a doborât rachetele ATACMS lansate de Ucraina

- Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a doborât „în ultimele 24 de ore” șase rachete ATACMS, arme cu rază lungă de acțiune furnizate recent Ucrainei de către Statele Unite, scrie Le Figaro

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a doborât șase rachete ATACMS, arme cu rază lungă de acțiune recent furnizate Ucrainei de către Statele Unite , guvernatorul Crimeei anexate afirmând că submuniții au căzut pe teritoriul său. Săptămâna trecută, Washingtonul a anunțat că a trimis aceste rachete în Ucraina, care le solicitase demult pentru a putea lovi mai departe în spatele liniei frontului.

Apărarea aeriană rusă a distrus șase rachete ATACMS „în ultimele 24 de ore ”, a declarat ministerul rus într-un comunicat, fără a indica unde a avut loc acest lucru. Cu toate acestea, guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, i-a avertizat pe locuitorii acestui teritoriu împotriva prezenței „submunițiilor neexplodate” împrăștiate după distrugerea „rachetelor ATACMS” . Oficialul a menționat cartierul Simferopol, unul dintre orașele din peninsula anexat de Moscova în 2014. A atașat mesajului său o fotografie cu o minge așezată la pământ, fiind, potrivit acestuia, una dintre „submunițiile” în cauză. . Rusia nu a spus dacă rachetele sau resturile căzute au cauzat vreo pagubă, iar Ucraina nu a făcut niciun comentariu.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Statele Unite au trimis rachete ATACMS în Ucraina în februarie „la cererea directă a președintelui” Joe Biden. Ucraina a folosit rachete americane ATACMS împotriva Rusiei pentru prima dată în octombrie, dar cele trimise recent au o rază de acțiune mai mare, până la 300 km distanță. Ucraina căuta să le obțină pentru a lovi rutele de aprovizionare, depozitele sau comandamentele militare rusești mai departe de linia frontului. Săptămâna trecută, Kremlinul a asigurat că această nouă livrare nu va schimba nimic în conflict.

Alte stiri din Externe

Ultima oră