WikiLeaks aruncă bomba. iPhone, Android, Windows, televizoarele Samsung, toate sunt spionate de CIA!

07 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
WikiLeaks aruncă bomba. iPhone, Android, Windows, televizoarele Samsung, toate sunt spionate de CIA!

Site-ul WikiLeaks a lansat marţi o bombă cu adresare directă în rândul publicului larg, utilizator de telefoane mobile, atât iPhone, cât şi cu sistemul de operare Android, dar şi sistemele de operare Windows şi Linux sau televizoarele inteligente produse de Samsung. Căci potrivit Wikileaks numeroase aparate electronice utilizate de publicul larg ar fi vizate de un program de spionare.

Organizaţia lui Julian Assange va da publicităţii peste 8.000 de noi documente, dezvăluind un program de hacking al serviciilor secrete americane CIA, pus în practică de mai mulţi ani. Dezvăluirea de marţi este prima dintr-o seri de şapte episoade care descriu practici ale serviciilor secrete americane și relevă că CIA și-a stabilit la consulatul american din Frankfurt (Germania) o bază a operațiunilor cibernetice.

Acest site coordonat de Julian Assange anunțase inițial o conferință de presă pe internet pentru prezentarea proiectului pe care l-a denumit "Vault 7", dar ulterior a menționat pe Twitter că această conferință se amână, pentru că între timp platformele Wikileaks au fost atacate cibernetic.

Primul val

Marţi, WikiLeaks a dat publicităţii pe reţelele de socializare primul val de documente secrete pe care le-ar fi obţinut direct de la Langley, sediul CIA din Statele Unite. Organizaţia promite să dea publicităţii peste 8.000 de documente inedite în cadrul operaţiunii "Vault 7". Această primă salvă de dezvăluiri este intitulată "Year Zero", confirmând faptul că vor urma şi alte dezvăluiri, scrie sudinfo.be.

Într-un comunicat de presă, WikiLeaks afirmă că are în aceste documente datând din 2013-2016 detalii potrivit cărora CIA a realizat un program global de piratare a aparatelor electronice cunoscute, precum iPhone, de la Apple, smartphone-urile cu sistemul de operare Android (Google), inclusiv telefoane produse de Samsung, HTC şi Sony, aparatele care folosesc sistemul de operare Windows (Microsoft), şi chiar televizoarele inteligente de la Samsung, transformate, dat fiind această piratare, în microfoane-spion. Televizorul este trecut, de exemplu, într-un fals mod "off", când el este de fapt în funcţiune. În modul "Fake-Off", televizorul operează ca un microfon, înregistrând conversaţiile din cameră şi transmiţându-le via Internet către un server CIA  Transformarea ar fi posibilă datorită unui soft conceput probabil în colaborare cu serviciul britanic MI5, scrie WikiLeaks.

CIA și-a dedicat resurse substanțiale pentru a infesta și controla utilizatorii de Windows-Microsoft. Agenția dispune astfel de multiple arme cibernetice locale dar și la distanță, viruși de tipul "Hammer Drill" care infestează software-ul distribuit, aparent sigur, pe CD-uri și DVD-uri, vectori de infestare a dispozitivelor mobile tip USB, modalități de ascundere de date în imagini sau pe dispozitive de stocare ("Brutal Kangaroo"), toate cu scopul de a permite extinderea malware-ului CIA.  

Direct de la Langley

Potrivit Wikileaks, "Year Zero" conține 8.761 de documente și arhive obținute de o rețea izolată și bine securizată de la Centrul de Operațiuni Cibernetice al CIA de la Langley, Virginia.

Pe lângă acest centru, CIA a folosit și consulatul american de la Frankfurt ca bază de operațiuni acoperite pentru "hackerii" săi în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, mai susține portalul condus de Assange.

Acesta mai afirmă că, recent, CIA a pierdut controlul asupra celei mai mari părți a arsenalului său de hacking, inclusiv softuri malware, viruși, troieni, alte softuri malware care infectează sistemele de control de la distanță, precum și documente asociate, iar această colecție cu sute de milioane de coduri oferă posesorului ei aceeași capacitate de hacking de care dispune CIA.

Această colecție, continuă Wikileaks, a ajuns în mod neautorizat în posesia unor foști hackeri angajați ai diferitelor servicii secrete americane, iar unul dintre ei a oferit acestui site o parte din arhiva de date.

Pe de altă parte, Wikileaks afirmă că CIA și-a sporit capacitățile de război cibernetic și a ajuns astfel să rivalizeze la acest capitol cu NSA, celălalt serviciu de informații al SUA cunoscut pentru operațiunile sale de spionaj cibernetic.

Julian Assange — refugiat în continuare la ambasada Ecuadorului din Londra — a publicat o declarație în care susține că noua scurgere de informații este excepțională din perspectivă legală și politică.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră