Val de caniculă, cu temperaturi şi de 50 de grade Celsius, în Europa!

01 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Val de caniculă, cu temperaturi şi de 50 de grade Celsius, în Europa!

Avertizare meteorologică: val de caniculă pe continentul european! Europa va fi cuprinsă, la începutul lunii august, de un val de temperaturi extreme, cu 4-7 grade Celsius peste media normală a acestei perioade, avertizează Ambasada României în Spania, într-un comunicat postat în pagina sa de Facebook.

Avertizarea meteo vine după ce informaţii despre temperaturile extreme cu care se va confrunta continentul au apărut pe site-ul Severe Weather Europe, care confirmă faptul că în Peninsula Iberică situaţia va fi critică. 

După ploile torențiale care au făcut ravagii în ultimele săptămâni și incendiile care au cuprins țările scandinave, dar și zone extinse din Grecia, meteorologii nu au vești bune pentru următoarele zile. 

Cele mai mari temperaturi se vor înregistra în Spania, Portugalia, sudul Franței și Italia, dar nici Germania sau Austria nu vor fi ocolite de temperaturile care vor urca chiar și până la 35 de grade Celsius, valori anormale pentru aceste zone în timpul verii. 

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se aflăm tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că, în conformitate cu datele puse la dispoziție de autoritățile locale, în perioada 31 iulie 2018 - 5 august 2018, sudul Franței (Departamentele Var, Alpes-Maritimes, Haute-Corse, Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Gard, Herault, Pyrenees Orientales, Aude, Tarn și Aveyron), se confruntă cu cod portocaliu de caniculă (temperaturi care pot atinge 40-42 grade Celsius).

Cetăţenii români aflaţi în vacanță sau stabiliți în sudul Franței sunt sfătuiţi să evite zonele pentru care sunt activate codurile de alertă.

România va fi ceva mai ferită de temperaturile de peste 35 de grade Celsius, însă valul de căldură se va resimți și la noi, cu temperaturi care vor depăși adeseori 30 de grade Celsius, în special în sudul, vestul și estul țării. 

Temperaturile vor urca până aproape de 50 de grade Celsius în unele zone ale Peninsulei Iberice, arată Severe Weather, care publică hărțile detaliate cu temperaturile prognozate pentru acest final de săptămână. 

Meteorologii avertizează că valul de caniculă extremă, care va debuta la 1 august 2018, va continua până duminică, 5 august, și că în acest interval temperaturile se vor putea situa între 45 și 50 de grade Celsius.

Autoritățile spaniole și Agenția națională de meteorologie (http://www.aemet.es) au emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru Andaluzia, unde se vor înregistra la 1 august  peste 40 de grade în mai multe localități (Córdoba, Jaén, Huelva, Sevilla). 

Vineri, 3 august, este de așteptat ca în sud-vestul Spaniei temperaturile să fie cuprinse între 44 și 46 de grade Celsius, iar sâmbătă temperatura maximă va fi atinsă în apropiere de Lisabona și va fi de 51 de grade Celsius.

Site-ul Severe Weather Europe avertizează că temperaturile extree au efecte periculoase asupra stării de sănătate, dar şi măresc posibilităţile de producere a incendiilor de vegetaţie.

Deocamdată, pentru România, pentru ziua de miercuri, meteorologii emit cod galben de instabilitate atmosferică.

Un număr de 27 de judeţe intră miercuri dimineaţa la ora 9:00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică.

Potrivit meteorologilor, până la ora 23:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele montane, precum şi în Transilvania, Banat, Crişana şi local în Maramureş, Oltenia şi Muntenia. Vor fi averse care vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

Judeţele pentru care a fost emisă atenţionarea sunt: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Harghita, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, şi, parţial, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău şi Prahova.

CITIŢI ŞI: METODA JAPONEZĂ. Cum îţi răcorești mașina pe caniculă, în 30 de secunde (VIDEO)

CITIŢI ŞI: Caniculă: De ce apă plată şi nu alcool sau carbogazoase

Alte stiri din Vremea

Ultima oră