Caniculă: De ce apă plată şi nu alcool sau carbogazoase

01 Iul 2019 | scris de Magda Marincovici
Caniculă: De ce apă plată şi nu alcool sau carbogazoase

Se anunţă zile caniculare, cu sete şi transpiraţie. Deci cu poftă mare de a bea mai degrabă o bătură carbogazoasă rece decât apă plată sau minerală. Dar poate faceţi o alegere corectă dacă ţineţi seama de studiul coordonat de American Physiological Society, care susţine că băuturile carbogazoase accentuează deshidratarea.

Cercetătorii americani au format trei grupuri de rozătoare, toate afectate de deshidratare. Primul grup avea acces în mod constant la o sursă de apă plată, al doilea grup, la un amestec de apă şi  stevia, un edulcorant natural, originar din America de Sud, al treilea grup avea acces la o băutură obţinută din apă, fructoză şi glucoză, a cărei compoziţie se apropie foarte mult de carbogazoasele industriale. 

Rezultatul este demn de luat în calcul. La capătul a patru săptămâni de studiu, rozătoarele din cel de-al treilea grup prezentau simptome evidente de deshidratare mai severe, comparativ cu cele observate la rozătoarele din primul şi al doilea grup, respectiv: gură uscată, pierderea în greutate, oboseală musculară, somnolenţă, scăderea apetitului, urină în cantitate mică, stări de dezorientare... 

"Studiul arată că băuturile carbogazoase accentuează deshidratarea. Aceste băuturi nu asigură hidratarea unui organism slăbit", explică autorii studiului, publicat în revista de specialitate American Journal of Physiology, citaţi de site-ul topsante.fr.

Concluzia acestui studiu ne priveşte pe toţi, dar mai ales pe adolescenţi şi tineri, mari consumatori de băuturi carbogazoase, deşi apa plată este cea mai indicată pentru combaterea deshidratării.

O alegere la fel de periculoasă ca băuturile carbogazoase este alcoolul. Un pahar de vin, o doză de bere... Nu au nici o legătură cu combaterea setei, dimpotrivă. Alcoolul provoacă o dereglare hormonală: măreşte secreţia de vasopresină, care reglează activitatea rinichilor. În cazul măririi secreţiei de vasopresină, rinichii produc foarte multă urină şi pierderi masive de apă, accentuând simptomele de deshidratare.

Aşadar,  un pahar mare de apă, cea mai bună metodă de a scăpa de sete. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră