Studiu: Fetele care joacă fotbal au o mai mare încredere în sine

19 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
 Studiu: Fetele care joacă fotbal au o mai mare încredere în sine

Un studiu realizat de UEFA, împreună cu un grup de specialişti de elită, demonstrează impactul pozitiv pe care fotbalul îl are asupra încrederii în sine a fetelor, mai mare decât în cazul practicării altor sporturi.

Scopul celei mai mari cercetări de acest gen a fost să identifice efectele pe care practicarea fotbalului le are asupra fetelor din Europa, oferind date importante, în comparaţie cu alte sporturi, privind încredere în sine, stima de sine, sentimentul de apartenenţă, motivaţia. Studiul a fost realizat pe 4.128 de fete, cu vârsta de peste 13 ani, din Danemarca, Anglia, Germania, Spania, Polonia şi Turcia .

Concluziile  cercetării:

• 80% dintre adolescente se simt mai încrezătoare fiind parte dintr-o echipă de fotbal (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 74%)
• 54% dintre tinerele jucătoare sunt de acord cu afirmaţia „mă preocupă mai puţin ce cred alţii despre mine pentru că practic acest sport” (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 41%)
• 58% dintre jucătoarele de 13-17 ani spun că au depăşit senzaţia lipsei de încredere în sine prin jocul de fotbal (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 51%)
• 48% dintre fetele intervievate au spus că sunt mai puţin timide de când joacă fotbal (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 40%)

„Cercetarea arată că fetele care joacă fotbal au o mai mare încredere în sine decât acelea care nu practică niciun sport. Trebuie subliniat cât de important este acest fapt în perioada creşterii. Sunt convinsă că putem schimba percepţia asupra acestui sport şi să îl transformăm într-o activitate «cool» pentru tinere. Dacă reuşim acest lucru, vom reuşi să îndeplinim obiectivul de a transforma fotbalul în sportul feminin de echipă numărul 1”, a declarat Nadine Kessler, consilier UEFA pe fotbal feminin.

„Datorită fotbalului am devenit mai disciplinată, mi s-a dezvoltat încrederea în forţele proprii. Astfel am învăţat să îmi respect coechipierele, adversarele, iar experienţa de pe teren nu mi-a fost folositoare doar în viaţa sportivă sau pe terenul de fotbal, ci m-a ajutat să mă integrez mai bine în societate”, spune Florentina Olar, căpitanul echipei naţionale de fotbal feminin a României.

Fotbalul feminin a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare importantă atât în România, cât şi la nivel european. Spre exemplu, în România, dacă în 2015 existau doar 1.171 de practicante, în 2017 numărul acestora a crescut la 52.572.

O dovadă a evoluţiei la nivel european o reprezintă şi turneul final continental găzduit în acest an de Olanda, primul la care vor participa 16 reprezentative.

Începând din iunie, UEFA lansează pe întregul continent o campanie care îşi doreşte să transforme fotbalul în sportul feminin de echipă numărul 1 în Europa până în 2022.

sursa: news.ro

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră