Alimentele sărate provoacă celulită. Feriţi-vă de supele instant!

02 Sep 2015
Alimentele sărate provoacă celulită. Feriţi-vă de supele instant!
Asociaţia Consumatorilor din România (APC România) a realizat un studiu pe 32 de sortimente de supe instant achiziţionate din supermarketuri prin care atrage atenția asupra conținutului acestora și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. 

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, şi a avut ca obiective analiza ingredientelor conţinute de supele instant, precum şi a etichetării acestora de către producători. 

Conform studiului, analiza ingredientelor folosite la realizarea acestui tip de produs, coroborată cu alte informații oferite de producător, a scos în evidență faptul că există două categorii de supe instant. Din prima categorie fac parte supele instant cu un conținut insignifiant de carne și legume, iar din cea de-a doua categorie fac parte supele instant care nu conțin carne, ci doar arome artificiale (aromă de vită, de pui, de rață).

Supele instant conțin în principal paste fainoase, dar și amidon din cartofi, piure de cartofi, făină de grâu, lactoză, zahăr și grăsime vegetală de palmier. Al doilea ingredient fiind sarea sau zahărul, maltodextrina, albuș de ou, amidon din cartofi, piure de cartofi, legume deshidratate și ulei vegetal de palmier. Iar cel de-al treilea ingredient este grăsimea vegetală sau lactoză, potențiatori de aromă, sare, amidon, praf de zer, făină de grâu, maltodextrină și legume deshidratate.

De asemenea, au fost identificaţi 25 de aditivi alimentari utilizați în compoziția acestor supe, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung. Este vorba despre potențiatori de gust și aromă (monoglutamat de sodiu, guanilat de sodiu, inozinat de sodiu și 5 ribonucleotide disodice), coloranți (caramel sulfit de amoniu, caramel simplu) acidifianți (acid citric, carbonat de sodiu, carbonat de potasiu), agenți de afânare, antioxidanți, agenți de îngroșare (gumă xantan și gumă guar), stabilizatori (trifosfat pentasodic, difosfați, trifosfați și polifosfați).

Din punct de vedere al etichetării, experţii APC au constatat că denumirile supelor instant vietnameze, marca Vifon, induc în eroare consumatorii prin faptul că sintagmele „cu gust de pui”, „ cu gust de vită”, „cu gust de rață”, care apar în denumirea produselor, creează consumatorului impresia că acele produse au în compoziție acel tip de carne, lucru neadevărat, deoarece în compoziția acestor supe nu s-a identificat tipul de carne care apare în denumire, ci numai arome artificiale ale acelui tip de carne. Astfel de produse, care creează confuzii în rândul consumatorilor, trebuie retrase de pe piață în vederea reetichetării, spun experţii APC.

Totodată, ei avertizează consumatorii că alte sortimente de supe instant marca Misup, care au în denumirea acestora sintagma „aromă de pui”, respectiv „aromă de vită” nu trebuie considerate ca fiind cu carne de pui, respectiv carne de vită, deoarece în compoziția acestora s-au identificat arome artificiale de pui, respectiv de vită.

Mențiunea „fără conservanți, fără coloranți” de pe fața vizibilă a ambalajului de la Supa de pui cu tăiței Knorr induce în eroare consumatorii prin faptul că se creează impresia că acest tip de supă nu ar conține aditivi alimentari. În realitate, în acest produs există trei tipuri de potențiatori de aromă (monoglutamatul de sodiu, guanilat de sodiu și inozinat de sodiu), acid citric și arome, mai atrag atenţia experţii APC.

"Supele instant sunt semipreparate cu o valoare nutritivă foarte scăzută, cu un conținut ridicat de sare, care au cantități insignifiante de legume și anumite tipuri de carne și cu aditivi alimentari din belșug. Supele Maggi conțin de 80 de ori mai multă sare decât carne, supele Knorr conțin de 5 ori mai multă sare decât legume, iar supele fabricate în Vietnam conțin între 8 și 12 aditivi alimentari”, a declarat Costel Stanciu, președinte APC România.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!






Alte stiri din Stiinta

Ultima oră