Soarele s-a aprins! Cele mai puternice erupţii solare din ultimii 11 ani

08 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Soarele s-a aprins! Cele mai puternice erupţii solare din ultimii 11 ani

O regiune activă a Soarelui a provocat câteva erupții solare considerabile în ultimele zile. Erupţiile solare sunt explozii puternice de radiații, care nu pot trece prin atmosfera Pământului pentru a afecta fizic oamenii, dar, dacă sunt suficient de intense, pot perturba semnalele GPS și de comunicații, relatează cosmosmagazine.com.

Două dintre erupțiile solare semnificative s-au produs la 6 septembrie 2017. Observatorul Solar Dynamics al NASA, care urmărește constant soarele, a capturat imagini ale ambelor evenimente.

Prima erupţie este clasificată X2.2 și a doua X9.3. Clasa X denotă cele mai intense erupții, în timp ce numărul oferă mai multe informații despre puterea sa. Un X2 este de două ori mai intens decât un X1, un X3 este de trei ori mai intens, etc.

Ambele erupţii au avut loc dintr-o regiune activă, denumită AR 2673, care a produs, de asemenea, o erupție solară mijlocie pe 4 septembrie 2017 și alte două pe 7 septembrie.

Erupţia X9.3 a fost cea mai mare de până acum, din ciclul solar actual, de aproximativ 11 ani. Actualul ciclu solar a început în decembrie 2008 și acum scade în intensitate, îndreptându-se spre minimul solar. Aceasta este o fază când astfel de erupții solare sunt din ce în ce mai rare, dar istoria arată că acestea pot fi totuși intense.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră