Readus la viață după 30.000 de ani! DESCOPERIRE MISTERIOASĂ în permafrost. Ce au găsit oamenii de știință în nord-estul Siberiei

08 Sep 2015
Readus la viață după 30.000 de ani! DESCOPERIRE MISTERIOASĂ în permafrost. Ce au găsit oamenii de știință în nord-estul Siberiei
"Mollivirus Sibericum" este descoperirea de ultimă oră a oamenilor de știință în solurile înghețate din nord-estul Siberiei. Potrivit sciencesetavenir.fr, gigantul virus își schimbă forma cu uşurinţă, are 30.000 de ani vechime, a fost găsit în permafrost, iar cercetătorii au reuşit să-l trezească la viaţă! 
 
Odată cu această descoperire, numărul familiilor de viruşi giganţi identificate din 2003 până acum se ridică la patru. Două au fost găsite în straturile de permafrost, a declarat Jean-Michel Claverie, profesor de medicină la Universitatea Aix-Marseille şi director al laboratorului de informaţii genomice şi structurale din Marsilia. 
 
Specialistul avertizează asupra unui eventual risc ca unii dintre aceşti viruşi gigant să se trezească într-o zi dacă oamenii încep se mişte straturile prea profunde ale solului din regiunile arctice, în căutare de substanţe minerale preţioase sau petrol. 
 
"Acesta este probabil primul virus readus la viață după 30.000 de ani", a spus Claverie.
 
Anul trecut, cercetătorii au reuşit să readucă la viaţă un alt tip de virus gigant descoperit în acelaşi eşantion de permafrost, numit Pithovirus. 
 
Virusul Mollivirus Sibericum deţine peste 500 de gene şi se prezintă sub forma unei cochilii alungite de 0,6 microni lungime. 
Pentru a se înmulţi, are nevoie de nucleul celulei gazdă, lucru care nu este valabil în cazul Mimivirus sau Pithovirus, care se mulţumesc cu citoplasma celulei. 
 
"Câteva particule virale încă infecţioase pot fi suficiente, în prezenţa unei gazde sensibile, pentru revigorarea unor viruşi potenţial patogeni în regiunile arctice din ce în ce mai râvnite pentru resursele lor miniere şi petrolifere, a căror accesibilitate şi exploatare industrială sunt facilitate de schimbările climatice", mai spun oamenii de știință. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră