Primul Brexit a avut loc cu mii de ani în urmă

05 Apr 2017 | scris de Radu Popescu
Primul Brexit a avut loc cu mii de ani în urmă

O echipă de oameni de știință a descoperit o dovadă ce explică modul în care vechea Britanie s-a separat de Europa - fenomen pe care l-a numit "Brexit 1.0". Este vorba despre o inundație ce s-a petrecut în două etape, în urmă cu mii de ani, informează Reuters,scrie agerpres.ro

 

În cadrul unui studiu publicat marți în jurnalul "Nature Communications" oamenii de știință susțin că dețin dovada potrivit căreia zona Strâmtorii Dover din Canalul Mânecii, care taie regiunile de uscat dintre Marea Britanie și Franța, a apărut în două episoade — o revărsare inițială a unui lac, urmată de o inundație catastrofală.

"Ruptura zonei de uscat asemănătoare unui pod dintre Dover și Calais a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Angliei, aceasta contribuind la formarea identității naționale a insulei noastre", susține Sanjeev Gupta, profesor în cadrul Imperial College din Londra, coautor al lucrării. "La finalul Epocii de Gheață, nivelul mărilor a crescut și a inundat definitiv zonele joase, Britania pierzându-și legătura pe care o avea cu continentul", a mai spus el adăugând că "acesta este Brexit 1.0 — un Brexit pe care nimeni nu l-a votat".

Primele piese din acest puzzle au fost descoperite în urmă cu aproximativ zece ani, când cercetătorii au găsit dovezi de natură geofizică ale unor văi gigantice aflate pe fundul mării, în partea centrală a Canalului Mânecii. Ei au emis atunci ipoteza conform căreia rețeaua acestor văi dovedea existența unei megainundații care a înghițit zona de uscat, cauzată probabil de o rupere a coastelor calcaroase ce legau Britania de Franța.

În cadrul studiului recent, au fost combinate date geofizice noi, colectate de colegi din Belgia și Franța, cu informațiile obținute de oamenii de știință britanici cu privire la gropile de mari dimensiuni și la sistemul de văi de pe fundul mării. Acest lucru a ajutat echipa să afle modul în care s-au distrus coastele calcaroase. Potrivit cercetătorilor, acestea din urmă acționau ca un baraj uriaș în spatele căruia se afla un lac proglaciar ce s-a revărsat. Ca urmare, s-au format cascade uriașe ce au erodat versanții abrupți, slăbindu-i și în cele din urmă determinând prăbușirea lor și eliberarea unui volum imens de apă în valea de dedesubt.

"Încă nu cunoaștem cu exactitate motivul pentru care lacul proglaciar s-a revărsat", a declarat Jenny Collier din cadrul Departamentului pentru știința și ingineria pământului din cadrul Imperial College. "Probabil că o parte din calota glaciară s-a rupt și s-a prăbușit în lac provocând un val care a determinat apa să se reverse în cascadă peste versanții calcaroși. Poate un cutremur... a slăbit mai departe zona de coastă și a făcut-o să se prăbușească, fapt ce a dus la megainundația despre care am găsit dovezi în cadrul studiilor noastre", a completat cercetătoarea.

Oamenii de știință susțin că dacă nu ar fi existat acest lanț de evenimente geologice, Britania ar fi putut rămâne conectată la Europa continentală, ieșind în afară spre mare precum Danemarca, precizează sursa citată. Cercetătorii nu cunosc încă ordinea cronologică a acestor evenimente, însă au anunțat că intenționează să preleveze și să analizeze mostre din sedimentele aflate pe fundul văilor din Strâmtoarea Dover, deși recunosc faptul că operațiunea va fi foarte dificilă din cauza imenselor schimbări ale

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră