Prima navă spațială israeliană trimisă pe Lună a ratat aselenizarea

12 Apr 2019 | scris de M.C.
Prima navă spațială israeliană trimisă pe Lună a ratat aselenizarea

Prima misiune spaţială israeliană pe Lună a eşuat. Sonda „Bereshit” (Geneza, în ebraică) trimisă către satelitul natural al Pământului a avut un traseu perfect, dar nu a reuşit să aseleneizeze.

Potrivit primelor informaţii, unul dintre motoarele sondei spaţiale a cedat în ultimul minut și probabil sonda s-a prăbușit pe Lună.

Comunicaţiile cu nava spaţială s-au întrerupt când era la 150 de metri de solul lunar.

Scopul misiunii era de a realiza fotografii şi experimente. 

Proiectul a fost realizat de guvernul israelian alături de o companie privată. De altfel, premierul Benjamin Netanyahu a fost prezent în sala de la centrul de control al misiunii, din apropiere de Tel Aviv, în care a fost urmărită călătoria sondei.

El a declarat că speră ca a doua încercare să fie un succes și a spus că se gândește serios să investească într-un program spațial.

Trei ţări au reuşit până acum aselenizarea: Statele Unite, Rusia şi China.

"Nu am reuşit să ajungem, dar am încercat din greu", a declarat omul de afaceri şi filantropul Morris Kahn, care a finanţat semnificativ dezvoltarea proiectului, într-un clip difuzat de la centrul de control al misiunii, din apropiere de Tel Aviv.

În timpul transmisiei în direct de la centrul de control, s-au putut auzi vocile unor membri ai echipei explicând că motoarele ce trebuiau să încetinească coborârea sondei şi să permită aşezarea lină a modului au suferit o pană, iar contactul s-a pierdut.

Sonda, care semăna cu un uriaş păianjen cu cinci picioare şi cântăreşte 585 de kilograme, era un motiv de mândrie al Israelului, care spera să poată ajunge din urmă SUA, Rusia şi China şi să devină al patrulea stat care trimite un modul pe Lună, satelitul natural aflat la o distanţă de 384.000 km de Terra.

Sonda a fost dezvoltată de o organizaţie privată, SpaceIL, care a lucrat în parteneriat cu societatea aerospaţială Israeli Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii din domeniul apărării israeliene.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră