Praful din casă... îngraşă! Ce au descoperit cercetătorii

13 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Praful din casă... îngraşă! Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii de la American Chemical Society au descoperit că praful din casă conţine compuşi chimici, cunoscuţi sub numele de EDC, care afectează glandele endocrine, relatează express.co.uk.

Aceştia pot determina celulele grase să absoarbă trigliceridele, un alt tip de grăsime. În cadrul studiului, a fost prelevate probe din 11 case din Carolina de Nord, SUA. Șocant, șapte din cele 11 probe au dezvăluit că praful din casă declanșează acumularea trigliceridelor.

ECD se găsesc frecvent în bunurile de consum, de unde pot ajunge în praf, care este apoi ingerat, absorbit prin piele sau inhalat. Ceea ce înseamnă că îndepărtarea cât mai mult posibil a prafului va poate ajuta să slăbiţi.

Există însă și alte lucruri de zi cu zi care ne pot face să ne îngrăşăm fără să ne dăm seama. Un studiu publicat la începutul acestei luni arată că mirosul de mâncare poate duce la creşterea în greutate.

Studiul, realizat de Universitatea din California, Berkeley, a constatat existenţa acestei legături la testarea șoarecilor și a metabolismului acestora. Cercetătorii au descoperit că există o legătură între ceea ce poate fi mirosit și modul în care organismul arde apoi caloriile.

Șoarecii care au putut mirosi mâncarea nu au ars grăsimile, iar cei care nu au putut, le-au ars. "Această lucrare este unul din primele studii care arată cu adevărat că dacă manipulăm inputurile olfactive, putem modifica modul în care creierul percepe echilibrul energetic și îl reglează", a declarat Céline Riera, unul dintre cercetători.

Pe lângă păstrarea curățeniei în casă și eliminarea mirosului de alimente, există și alte modalități de a menținere a greutăţii după o cură de slăbire. Experţii Universităţii din Lisabona, Portugalia, au făcut un studiu pe 388 de adulți care au pierdut în greutate pentru a vedea cum au reuşit.

Experții au susținut că "adoptarea unui set diferit (...) de strategii comportamentale este esențial pentru obținerea succesului".

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră