Au fost descoperite 16 piramide antice. Ce au găsit arheologii în interiorul lor

17 Sep 2015
Au fost descoperite 16 piramide antice. Ce au găsit arheologii în interiorul lor
Arheologii au descoperit 16 piramide în oraşul antic Gematon, Sudan, care adăpostesc morminte datând din perioada regatului Kush, de acum 2000 de ani. Cercetători de la British Museum au scos la lunimă oraşul şi cimitirul încă din 1998, scrie ibtimes.co.uk. 

Derek Welsby, curator la British Museum, a declarat pentru Live Science că mormintele datează din timpului regatului Kush. " Până acum am excavat 6 piramide realizate din piatră  şi 10 din chirpici. Cea mai mare are 10.6m lungime şi 14m înălţime. Oricum, ele nu sunt morminte doar pentru elită", a spus Welsby, adăugând că şi oameni de condiţie modestă au fost înmormântaţi în aceste morminte.

Cu toate acestea, nu se poate spune că cei care se aflau în vîrful piramidei sociale nu recurgeau la structuri impresionante pentru viaţa de apoi, în unul dintre morminte fiind găsită o masă din bronz, pe care e sculptat un prinţ oferind tămâie lui Osiris, zeul Infernului, în timp ce zeiţa Isis stă în spatele lui. Deşi cei doi sunt zei egipteni, cultul acestora era răspândit în regiunile din jur.  Welsby  a mai spus masa este un obiect regal, adăugând că persoana înmormântată trebuie să fi fost cineva important în familia regală. 

Gematon sau Kawa este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din Sudan. Numele egiptean Kawa sugerează că Gematon a fost fondat în secolul al 14-lea IC de faraonul Akenaton, dar cea mai timpurie dovadă din acest sit este un templu construit în timpul domniei fiului său, Tutankamon. A fost abandonat în secolul 4 DC, dar în momentul apogeului său erau un oraş mare, care se întindea pe 40 de hectare.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră