Pentru a salva planeta, omenirea trebuie să-şi schimbe dieta

16 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Pentru a salva planeta, omenirea trebuie să-şi schimbe dieta

Pământul nu va putea să susţină creșterea populației fără schimbări semnificative în dieta umană și eficiență în agricultură, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Minnesota, relatează upi.com.

Oamenii de știință arată că schimbările în sistemul de producție alimentară - trecerea de la agricultura convențională la cea ecologică - nu vor fi suficiente pentru prevenirea degrădării mediului.

Cercetătorii au analizat efectele asupra mediului ale diferitelor combinații de sisteme de producție alimentară, ale culturilor și ale eficienței stimulentelor, cum ar fi îngrășămintele.

Efectele asupra mediului au inclus utilizarea terenurilor și a energiei, emisiile de gaze cu efect de seră și eutrofizarea, îmbogățirea apei prin scurgerile de nutrienți.

"Deși eficiența agricolă ridicată a fost corelată în mod consecvent cu impactul redus asupra mediului, imaginea detaliată pe care am găsit-o a fost extrem de mixtă", a declarat cercetătorul Michael Clark, într-un comunicat de presă.

Analiza, publicată în revista Environmental Research Letters, arată că agricultorii trebuie să obţină beneficii de la sisteme de producție alimentare diferite - nu să schimbe unul cu altul - și să crească eficiența în toate sectoarele.

Rezultatele arată, de asemenea, că o reducere a consumului de carne ar fi foarte benefic pentru mediu şi o producție agricolă durabilă.

"Interesant, am descoperit, de asemenea, că o trecere de la carnea de carnea de rumegătoare, cum ar fi carnea de vită - care are un impact de trei până la zece ori mai mare decât alte alimente de origine animală asupra mediului - la alimente asemănătoare din punct de vedere nutrițional, cum ar fi carnea de porc, pasărea sau peștele, ar fi benefică atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru sănătatea umană", a spus Clark.

"Schimbările de alimentaţie la scară largă, cum ar fi adoptarea la nivel mondial a dietei cu carne slabă sau vegetariană, ar oferi beneficii și mai mari pentru sustenabilitatea ecologică și sănătatea umană".

Cercetătorii avertizează că, dacă nu se schimbă dieta și metodele de creștere a animalelor, atunci va creşte necesarul de îngrășăminte și pesticide, emisiile de gaze cu efect de seră și curățarea terenurilor, pentru a hrăni o populație tot mai numeroasă.

Oamenii de știință spun că politicile publice și educația trebuie să încurajeze schimbările necesare. "Dacă sunt adoptați în mod individual, pașii pe care i-am prezentat oferă beneficii ecologice mari. Adoptarea simultană a acestor și a altor soluții ar putea preveni orice creștere a impactului agriculturii asupra mediului", a declarat cercetătorul David Tilman.

"Trebuie să facem alegeri serioase, înainte ca activitățile agricole să provoace pagube substanțiale și potențial ireversibile pentru mediu", a mai spus el.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră