8 august este Ziua Internaționala a Pisicii: beneficiile sale uimitoare pentru sănătatea oamenilor

08 Aug 2023
8 august este Ziua Internaționala a Pisicii: beneficiile sale uimitoare pentru sănătatea oamenilor

Este animalul de companie preferat al multor familii: pisicile, carora  sărbătorim în această marți, 8 august ziua internationala, cu prezența și torsul lor ar avea virtuți relaxante, dar și stimulatoare pentru starea noastră de spirit. Numeroase studii arată efectele lor mai mult decât pozitive asupra sănătății noastre mintale, scrie TF1Info

Prezență, complicitate, relaxare, liniște... Aceste animale de companie, care sunt sărbătorite marți, 8 august, de Ziua lor Mondială, au multe beneficii pentru stăpânii lor. Din acest motiv Franța are în prezent 15 milioane de pisici, de două ori mai multe decât câinii. În hotelul ei parizian rezervat pisicilor, „Le mustache pension”, Alice Bachelet observă în fiecare zi bunăstarea oferită de micile noastre feline. Când cineva este „puțin supărat”, „doar a fi scufundat cu pisici în jurul lor îi face să înceapă să zâmbească, să se lase, să se relaxeze”, explică ea. Efectele sunt susținute de mai multe studii științifice.

Optimism și încredere
A trăi cu o felină ar avea astfel un efect pozitiv asupra sănătății mintale. În 2015, un studiu australian a intervievat 92 de proprietari de pisici și 70 de persoane fără animale de companie. Per total, cei dintâi aveau „sănătate psihologică mai bună”: s-au declarat mai fericiți, mai încrezători, mai puțin nervoși, au pretins că dorm mai bine și au o concentrare mai bună, spune un articol dintr-o revistă de la Universitatea din Berkeley, care citează sondajul.

Puteri uneori chiar superioare celor ale apropiaților nostri. Proprietarii de pisici care sunt singuri sunt mai puțin înclinați să fie într-o dispoziție proastă decât oamenii care au și pisici și un partener, conform unui studiu din 2003. În ceea ce privește copiii, cu cât sunt mai atașați de pisica lor, cu atât se simt mai în formă, mai plini de energie și se simt mai puțin singuri și triști, conform unui sondaj efectuat pe peste 2.200 de scoțieni cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani. 

Dacă pisicile acționează ca o adevărată sursă de fericire, acest lucru este legat în special de vibrațiile emise de toarcetul lor. „Avem senzori sub piele care se conectează cu aceste vibrații și trimit un mesaj creierului. Vor fi eliberați hormoni ai plăcerii, cum ar fi endorfina, serotonina, dopamina. Toate acestea sunt interpretate ca o stare de "bine", explică pentru TF1 Maxime Bellego, doctor în psihologie.

Chiar și de la distanță, pisicile reușesc să se înveselească. Pe rețelele de socializare e plin de videoclipuri cu feline deghizate de stăpânii lor sau pur și simplu drăgălașe, spre deliciul urmăritorilor lor. Utilizatorii de internet care vizionează aceste videoclipuri spun că sunt mai puțin predispuși la anxietate, supărare și tristețe și, în schimb, sunt plini de speranță, fericire și energie, potrivit unui studiu din 2015.

Mai puțin stress
Pisicile mici pot avea și proprietăți relaxante. Un studiu de la Universitatea din Minnesota, publicat în 2008 și efectuat pe peste 4.000 de americani pe parcursul a douăzeci de ani, relevă că proprietarii de pisici sunt supuși la mai puțin stres și mai puțină tensiune, ceea ce nu este cazul proprietarilor de câini. Respondenții care nu au avut niciodată o pisică au avut un risc cu 40% mai mare de deces din cauza unui atac de cord decât cei care au avut o pisică sau au avut una în trecut. Vulnerabilitatea lor la riscul de deces din cauza oricărei alte boli cardiovasculare, precum accidentul vascular cerebral, a crescut și ea cu 30%, cifre citate de presa americană ABC News.

Confruntat cu sarcini dificile, apropierea de o pisică poate face posibilă abordarea mai bună a misiunii tale. O analiză din 2002 a supus 120 de cupluri la teste obositoare, cum ar fi rezolvarea scăderilor complicate sau scufundarea mâinii în apă înghețată. Ritmul cardiac și tensiunea arterială erau cele mai scăzute atunci când erau pisici în cameră.

Mai sociabili cu alți oameni
În cele din urmă, proprietarii de pisici s-ar simți mai confortabil în relațiile umane, potrivit mai multor studii citate de revista Berkeley. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, ei sunt mai sensibili la aceste legături sociale, au mai ușor încredere în ceilalți și au mai multă afecțiune pentru ei înșiși. Pentru că atunci când animalul ne stimulează bunăstarea și ne face să simțim o legătură cu el, „ne întărește capacitatea de a arăta bunătate și generozitate față de ceilalți”, subliniază articolul. Chiar și cei care urmăresc doar videoclipuri cu pisici se simt sprijiniți de semenii lor.

@mr.luckylechat Je me demande ce que mon chat a pu manger pour se lécher les babines comme ça ????????‍♂️. ##chat##povchats##chats##chatfou##droledechat##chaton##uneviedechat##tiktokchat ♬ son original - Mr.Lucky le chat
@mr.luckylechat La premiere vidéo POV du chat Lucky avec la @insta360_official go 3 ????????. #povchats #chat #chaton #insta360 #videochatdrole #tiktokchat #chats #uneviedechat ♬ son original - Mr.Lucky le chat
@ladbible ‘Knock knock’ ???????? #funny #cat #viral #foryou ♬ original sound - LADbible
@sarinaruu The purest thing you’ll see today #foryou #cat #wholesome #foyoupage #catsarebetterthandogs #cute #kitty ♬ original sound - sarinaruu

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră