Noi imagini cu Planeta PLUTO, date publicității de NASA. Ce au mai descoperit americanii acolo

12 Sep 2015
Noi imagini cu Planeta PLUTO, date publicității de NASA. Ce au mai descoperit americanii acolo
Un nou set de fotografii ale planetei Pluto a fost dat publicității de NASA. Imaginile au fost realizate în vară, ca și primele, de către sonda New Horizons, iar cei ce le-au văzut spun că sunt asemănătoare, ca diversitate, cu cele de pe Marte.

Conform specialiștilor noile imagini au dezvăluit "o diversitate a formelor de relief şi o complexitate a proceselor telurice care nu seamănă cu nimic din ceea ce oamenii au văzut până acum în Sistemul Solar". Unele dintre acele forme de relief spectaculoase par a fi dune, crede William B. McKinnon, coordonatorul echipei de Geologie, Geofizică şi Imagistică, și care este el însuși uimit de descoperire. Totuși, spune el, ipoteza este extreme de îndrăzneață, și nimeni nu poate fi sigur 100%, în general din cauza atmosferei care poate produce și iluzii optice pe alocuri.

O altă imagine prezintă forme de relief care seamănă cu "rămăşiţele montane, haotic amestecate, ale unor terenuri sfărâmate de pe Europa, satelitul îngheţat al lui Jupiter".

Sonda spaţială New Horizons a început să trimită spre Terra aceste fotografii de înaltă rezoluţie în weekendul trecut. Specialiştii se aşteaptă ca sonda să aibă nevoie de 16 luni pentru a trimite pe Terra toate datele şi fotografiile realizate în timpul survolării lui Pluto. Mai multe fotografii vor fi publicate de NASA în zilele viitoare.
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră