Motivul pentru care telefonul tău e mai greu când are mai multe date stocate pe el

07 Sep 2020
Motivul pentru care telefonul tău e mai greu când are mai multe date stocate pe el

Stiai ca telefonul tau e mai greu cand are mai multe date pe el? Diferenta e infima, asa ca probabil nu ai observat acest detaliu pana acum, insa exista o explicatie stiintifica pentru fenomen, potrivit BBC Science Focus.

Datele sunt stocate in 1 si 0 in memorie. Existenta 1 si 0 e reprezentata de acumularea sau absenta electronilor - particulele incarcate au masa, insa diferenta e cauzata de modul in care sunt distribuiti electronii, nu de cantitatea lor.

Potrivit BBC Science Focus, un alt mod de a privi lucrurile e ca atomii din memorie au proprietati pseudo-magnetice.

Grupuri de atomi se aliniaza intr-o directie sau cealalta in functie de ce stocheaza - 1 sau 0 - si vor avea cantitati diferite de energie in functie de cum sunt aliniati.

Daca energia e echivalenta masei, se poate argumenta ca adaugarea datelor in telefon il ingreuneaza, chiar daca doar cu o cantitate infima.

Intr-un exemplu mai usor de inteles, un iPad plin de aplicatii si fisiere va cantari putin mai mult decat un iPad nou si gol. Pentru 4GB de date, diferenta dintre plin si gol e de 10-18 g si pentru 64GB va fi de 12 ori mai mare, potrivit CultofMac.

Aceste calcule au fost realizate de John D. Kubiatowicz, profesor de stiinte computationale in cadrul Universitatii Berkley, in 2011, cand a testat teoria pe un e-cititor Kindle, insa sunt aplicabile oricarui dispozitiv pe care pot fi stocate date.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră