Mai multe mumii şi sarcofage descoperite în Egipt

18 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Mai multe mumii şi sarcofage descoperite în Egipt

Arheologii egipteni au descoperit câteva mumii, sarcofage din lemn, viu colorate şi peste 1000 de statuete funerare într-un mormânt vechi de 3500 de ani, lângă Luxor, relatează phys.org.

Oficialii de la Ministerul egiptean al Antichităţilor au spus iniţial că au fost descoperite şase mumii şi alte rămăşiţe, dar mai târziu au fost scoase la lumină alte două mumii.

"Sunt 10 sarcofage şi opt mumii. Excavările sunt în curs" , a declarat Mostafa Waziri, şeful şantierului arheologic. Mormântul, care datează din timpul Dinastiei a 18-a şi a fost descoperit în necropola Draa Abul Nagaa, de lângă celebra Valea Regilior, a aparţinut unui nobil, Userhat, care era judecătorul oraşului, a explicat marţi Ministerul pentru Antichităţi, într-o declaraţie de presă.  

În timpul Dinastiei a 21-a, acum 3000 de ani, mormântul a fost deschis pentru a adăuga alte mumii, cu scopul de a le proteja într-o perioadă în care jefuirea mormintelor era la ordinea zilei, a spus Waziri.

"A fost o surpriză cât de multe erau în mormânt", a declarat ministrul Antichităţilor, Khaled el-Enany. "Am găsit un număr mare de Ushabti (statuete din piatră), peste 1000", a spus Enany. " Este o descoperire importantă", a adăugat el.

Statuetele Ushabti erau puse în mormintele egiptene, alături de cei decedaţi, pentru a-i ajuta la îndatoririle din viaţa de apoi. În mormânt, arheologii au analizat sarcofagele, care sunt pictate în roşu, albastru, negru, verde şi galben şi au sculptate feţele celor decedaţi. 

În general, sarcofagele sunt bine conservate, deşi unele dintre ele s-au deteriorat de-a lungul timpului. Arheologii au examinat şi o mumie, înfăşurată în pânză, aflată în interiorul unui sarcofag. În mormânt au mai fost găsite ulcele albe, verzi şi cu model.

"Este un mormânt în formă de T, alcătuit dintr-o curte interioară care duce la o sală rectangulară, un coridor şi o cameră interioară", se arată în declaraţia ministerului. A fost descoperită şi o altă cameră, dar nu a fost excavată complet. 

Nevine el-Aref, purtător de cuvânt la Ministerul Antichităţilor, a spus că există dovezi că ar putea fi descoperite şi alte mumii.
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră