Imagini cu stele, comete şi nebuloase, într-o competiţie internaţională

09 Iul 2015
Imagini cu stele, comete şi nebuloase, într-o competiţie internaţională
Fotograful anului în cadrul competiţiei Insight Astronomy va fi desemnat din participanţi din 60 de ţări, şi, mai exact dintre cele 2.700 de imagini trimise. 
 
Gama de fotografii de anul acesta nu se limitează doar la planeta noastră. Fotografii au surprins, de asemenea, puncte de interes din întregul nostru sistem solar, galaxie și universul mai larg.
De exemplu, astronomii amatori au reușit să fotografieze steaua hypergiant Eta Carinae, strălucitoare pe fondul turbionare de nori de praf și gaze care formează nebuloasa Carina.
O altă imagine concurentă prezintă pepiniera stelară expansivă Lagoon Nebula, poziționată la aproximativ 5.000 de ani-lumină depărtare.
 
Imagini cu stele, cu comete, cu aurora boreală, cu cerul pe timp de noapte, toate acestea şi multe altele concurează pentru o expoziție la Londra Royal Observatory Greenwich, dar şi pentru un premiu de 2.500 de lire sterline.
 
O auroră roşie, rar observabilă, cauzată de emisiile de mare altitudine de oxigen, surprinsă pe film în micul oraș de pescuit de Eyrarbakki, pe coasta de sud a Islandei.
 
Luminile Nordului deasupra Lyngenfjord, cel mai lung fiord din Troms, Norvegia, conturând forma câmpului magnetic al Pământului deasupra apelor. Cea mai comună culoare asociată cu aurora, verdele, este produs de atomi de oxigen și moleculele aflate sub tensiune din cauza impactului cu particule solare care au scăpat din atmosfera solară
 
O după-amiază târzie la San Vito di Cadore, Italia, cu luna sclipitoare deasupra muntelui Antelao.


Fotografia cu un "hoţ" de stele cufundat în stele, care se reflectă în stratul subțire de apă de peste cea mai mare întindere de sare din lume, Salar de Uyuni din Bolivia.

Cometa Lovejoy, prin sistemul solar într-o ceață verde, lăsând praf de comete în urma sa. C / 2014 Q2 este a cincea cometă descoperită de astronomul amator australian și astrofotograful Terry Lovejoy. 

 
Vederea maiestuoasă a lunii pline în spatele Alpilor, fotografiată în împrejurimile tăcute ale dealului Superga din Torino, Italia.

Mistuitoare raze fierbinți de plasmă radiază de la marginea soarelui într-un fenomen cunoscut sub numele de proeminență solară. O proeminență tipică acoperă peste mii de mile.

Nebuloasa Rosette se află pe marginea unui nor molecular în constelația Monoceros Unicorn.
 
Forma distinctivă a nebuloasei NGC 2359. Datorită formei sale neobişnuite este cunoscută cu denumirea de Casca lui Thor


Aurora din ianuarie 2015 a fost deosebită prin varietatea de culori văzută peste vârfurile Senja, Norvegia. 

Situată la aproximativ 5.000 de ani-lumină depărtare, Nebuloasa Lagoon se arată în partea stângă.



IC443 este o rămășiță galactică a unei supernova, o stea care ar fi explodat în urmă cu 30.000 de ani.
 
Traseele stelelor luminează cerul noaptea deasupra unui lac în Hoover, California. Traseele stelelor sunt un subiect popular pentru astrofotografi, care realizează imaginile utilizând timp lung de expunere. Acestea descriu rotația Pământului în jurul axei sale.
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră