O echipă de cercetători a creat o maşină de vomitat. Află de ce!

22 Aug 2015
O echipă de cercetători a creat o maşină de vomitat. Află de ce!
Oamenii fac o mulțime de lucruri ciudate în numele științei, dar construirea unei maşini de vomitat e cireaşa de pe tort, scrie businessinsider.com.

Într-un studiu recent, o echipă de oameni de ştiinţă a vrut să studieze cum norovirusul, un microb care provoacă frecvent intoxicaţii alimentare, ar putea fi răspândit prin vărsături.

Peste 20 de milioane de americani se infectează cu norovirus in fiecare an, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. La 5 milioane din cei infectaţi, virusul provine din consumul de alimente contaminate, restul contactându-l de la alte persoane bolnave, relatează The New York Times.

Lee-Ann Jaykis, de Universitatea de Stat din Carolina de Nord, şi colegii săi au construit o mașină de vomitat, constând dintr-un stomac fals, conectat la o pompă printr-o o serie de tuburi, umplut cu argilă pentru cosmetică. Ei au amestecat voma falsă cu budincă pentru a obține consistenţa necesară, în care au introdus un virus numit MS2, similar cu norovirusul, dar nu la fel de periculos.

Au urmărit chiar clipuri video pe YouTube, cu oameni vomitând, pentru a reconstitui corect procesul. De exemplu, cei mai mulți oameni tuşesc de câteva ori după ce vomită, astfel încât aceste date au fost incluse în simulare.

Ei au descoperit că mașina de vomitat, într-adevăr, a răspândit virusul în aer, și a aruncat o cantitate mai mare a acestuia în aer când echipa a crescut presiunea pompei. De asemenea, dacă accesele de tuse au crescut, a crescut şi cantitatea de virus răspândită în aer.

Doar 0.00007% la 0.03% din vomă a fost aerosolizată, ceea ce echivalează cu 40-10.000 particule virale. Dar este nevoie de doar 20 -1.300 de particule de norovirus pentru a îmbolnăvi pe cineva, a declarat Jaykis pentru The New York Times. Cu alte cuvinte, este nevoie de doar un singur jet de vomă pentru a răspândi virusul.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră