Două cercetătoare din România, câştigătoare ale Premiilor L’oreal UNESCO pentru femeile din ştiinţă

18 Dec 2020 | scris de Istvan Deak
Două cercetătoare din România, câştigătoare ale Premiilor L’oreal UNESCO pentru femeile din ştiinţă

Două cercetătoare ale Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) sunt printre câştigătoarele celor patru burse în valoare de câte 47.000 de lei acordate în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Premiilor L’oreal UNESCO pentru femeile din ştiinţă.

Sanda Boca şi Alina Sesarman au fost desemnate printre câştigătoarele competiţiei care a reunit 74 de dosare de candidatură, de la cercetătoare din 29 de institute şi universităţi din ţară, potrivit unui comunicat al UBB.

Dispozitiv pentru identificarea unor markeri tumorali
Proiectul realizat în cadrul secţiunii Ştiinţe Fizice, de Sanda Boca, de la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Ştiinţe al UBB îşi propune să dezvolte un dispozitiv bazat pe senzori, pentru detecţia şi identificarea unor markeri tumorali circulanţi.

O astfel de aplicaţie ar avea un impact major pentru diagnosticul rapid al unor boli precum cancerul, permiţând diagnosticarea precoce, esenţială pentru succesul tratamentului.

Model 3D de melanom
Desemnată câştigătoare a secţiunii Ştiinţele Vieţii, Alina Sesarman, de la Departamentul de Biologie Moleculară şi Biotehnologie al UBB, a realizat un proiect de dezvoltare in vitro a unui model 3D de melanom (cancer al pielii) folosind celule care sunt responsabile pentru rezistenţa dezvoltată la diferite tratamente.

Acest model va fi folosit pentru testarea eficienţei medicamentelor antitumorale, evitând folosirea de animale în scop ştiinţific.

Lansat în anul 1999 în România, programul de burse L’Oreal – UNESCO Pentru Femeile din Ştiinţă premiază, în urma unui proces riguros de selecţie, tinere cercetătoare care activează în domeniile Ştiinţe Fizice sau Ştiinţele Vieţii.

Bursele L’Oreal – UNESCO For Women in Science (Pentru Femeile din Ştiinţă) se acordă anual, în cadrul unor ceremonii organizate în 117 ţări, cele mai promiţătoare 15 femei de ştiinţă fiind selectate în cadrul programului Internaţional Rising Talents.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră