Povestea celui mai iubit ambasador la București. Nonconformistul Coen Stork

17 Dec 2020
Povestea celui mai iubit ambasador la București. Nonconformistul Coen Stork

Figură emblematică printre occidentalii care au sprijinit disidența românească în vremea comunismului, Coen Stork (Coenraad Frederik Stork) a fost unul dintre cei mai activi diplomaţi occidentali pe vremea regimului Ceauşescu.

În 1988 şi 1989, Coen Stork a jucat un rol esenţial în sprijinirea disidenţilor din România (Mircea Dinescu, Doina Cornea, Gabriel Andreescu, Radu Filipescu şi alţii). După Revoluţie, a contribuit la readucerea României şi a societăţii româneşti pe făgaşul democraţiei.

Apropiat de România până în ultima clipă

A rămas apropiat de ţara noastră chiar şi după ce şi-a încheiat mandatul de ambasador şi a ieşit la pensie, venind aici în mod regulat ca reprezentant al unor organizaţii de apărare a drepturilor omului. De altfel, fiul său, Daniël Stork, la rândul său diplomat, a confirmat, într-o postare în pagina de Facebook a Arhivelor Diplomatice ale MAE român, că ultima călătorie externă a tatălui său, cu câteva luni înainte să moară, în 2017, a fost în România. Țara de care a rămas atașat până în ultima clipă.

Într-o zi de 16 decembrie, ziua care a schimbat istoria României, ziua în care curajul extraordinar al unor tineri din Timișoara avea să ducă la căderea regimului comunist, după 31 de ani, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe îi aduc un omagiu fostului ambasador olandez.

ARTICOLUL COMPLET, AICI

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră