Criminalii din romanele Agathei Christie, identificaţi cu ajutorul unei formule matematice

03 Aug 2015
Criminalii din romanele Agathei Christie, identificaţi cu ajutorul unei formule matematice
"Cine este criminalul?" Vechea întrebare care le dă bătăi de cap iubitorilor de romane poliţiste marca Agatha Christie şi-ar putea găsi mai uşor un răspuns, după ce experţii au stabilit o formulă matematică în acest sens.

Se pare că Agatha Christie urma în realizarea intrigilor din romanele sale un tipar bine definit, în special în ceea ce priveşte sexul asasinului, motivaţiile sale şi cauza morţii victimei, scrie rfi.ro. Dacă vinovatul e o femeie, descrierea ei este realizată mai degrabă într-o manieră negativă, în timp ce descrierea este neutră sau chiar pozitivă dacă asasinul e bărbat. Cercetătorii au descoperit că dacă victima era strangulată, ucigaşul avea mai multe şanse de a fi un bărbat sau un bărbat ajutat de o femeie complice.

Dacă o crimă e comisă într-o regiune rurală, fapt care se întâmplă destul de des în romanele Agathei Christie, sunt 75% şanse ca asasinul să fie femeie, potrivit The Guardian. De asemenea, în romanele în care apar bărci şi avioane, criminalul este cel mai probabil un bărbat, în timp ce atunci când în romane sunt menţionate automobile, camionete şi camioane criminalul este o femeie.

Studiul a fost realizat pe 27 dintre cele 83 de romane publicate de prolifica scriitoare britanică pasionată de aventură şi călătorii în ţinuturi exotice. Printre volumele analizate s-au aflat romane poliţiste celebre ecranizate de multe ori de-a lungul timpului, precum "Crima din Orient Express" şi "Moarte pe Nil".

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!


Alte stiri din Stiinta

Ultima oră