Castelul Huniazilor dezvăluie noi secrete. Arheologii au descoperit un schelet misterios și zeci de obiecte bizare (VIDEO)

20 Apr 2016 | scris de Veronica Micu
Castelul Huniazilor dezvăluie noi secrete. Arheologii au descoperit un schelet misterios și zeci de obiecte bizare (VIDEO)

În urma săpăturilor, efectuate în premieră în fosta casă a administratorului, din Curtea Husarilor, a fost descoperită o pivniţă veche de aproape trei secole, scrie Ziarul Hunedoreanului. Iar în interiorul pivniței, cercetătorii au găsit zeci de vase şi sticle, de diferite mărimi şi cu numeroase ornamente.

"În cursul anului 2016, pe parcursul campaniei de cercetare, aflată în prezent în plină desfășurare, pe aripa nordică a fost descoperit un corp de clădire ce se datează în secolul al XVIII-lea, ca de altfel întreaga construcție din piatră. Inițial, în acel loc sunt documentate o serie de construcții din lemn, din secolul al XVII-lea. Pe latura nordică am avut surpriza plăcută să găsim o parte a construcției inițiale, distrusă de-a lungul timpului. Am descoperit pivnița acestei construcții, iar în pivniță am găsit peste 50 de vase, dintre care circa 35 sunt întregi, restul fiind zdrobite de presiunea pământului. Toate acestea sunt completate de două monede de câte 1 kreuzer care ne trimit în acest secol al XVIII-lea.

Actuala pivniță de pe latura estică a clădirii avea tavanul din lemn, iar ulterior a fost amenajată bolta din cărămidă, renunțându-se la vechiul sistem cu grinzi și podea din lemn", a declarat arheologul Sorin Tincu.

În urma cercetării a mai fost descoperit scheletul unui personaj misterios, a cărei datare nu a fost încă stabilită cu exactitate.

"Defunctul a fost găsit lângă zidul de incintă, în partea nordică, fără niciun fel de inventar, despre care la momentul de faţă putem afirma doar că era creştin, datorită orientării. Lipsa de inventar şi lucrările efectuate în jurul casei administratorului au distrus în mare măsură straturile superioare ale stratigrafiei din zonă şi au deranjat parţial respectivul mormânt. Sperăm să putem trimite pentru datare aceste probe de os, pentru a putea fi plasat, precis, în timp, respectivul defunct", a mai spus cercetătorul.

În prezent, clădirea din curtea exterioară a Castelului Corvinilor, cunoscută sub numele de casa administratorului, face parte dintr-un proiect de restaurare şi reamenajare muzeală, în interior urmând a fi amenajat un muzeu, şi implicit o expoziţie destinată breslelor, completat cu o expoziţie de numismatică. Proiectul se numeşte Moştenirea culturală a Castelului Corvinilor – Muzeul Casa Breslelor.

"Pentru prima dată clădirea în cauză face obiectul unei cercetări arheologice, cercetare care ne-a rezervat surprize plăcute, dovadă că monumentul de la Hunedoara încă are multe secrete. Aparent s-ar spune că cunoaştem istoria Castelului, dar aşa cum se vede acum, în urma cercetărilor arheologice, monumentul încă mai are surprize rezervate cercetătorilor", a declarat directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara.

Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în "top 10 destinații de basm din Europa".

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră