Asimptomaticii Covid-19 pot fi detectați cu un tușit prin smartphone

04 Noi 2020
Asimptomaticii Covid-19 pot fi detectați cu un tușit prin smartphone

Cercetătorii de la MIT au descoperit că asimptomaticii pot prezenta diferențe în modul în care tușesc, față de bolnavii de Covid-19 cu simptome.

Din toate câte ni s-au spus până acum despre această boală teribilă, am înțeles cu toții că, prin definiție, pacienții asimptomatici care au Covid-19 nu prezintă semne evidente ale afecțiunii. Iată însă că unii cercetători de la Massachussetts Institute of Technology (MIT) au descoperit că aceste persoane pot prezenta diferențe în modul în care tușesc, față de bolnavii cu simptome, scrie Designboom.

Model de inteligență artificială (AI)

Lucrarea publicată în revista științifică IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology descrie modul în care a lucrat echipa de la MIT: aceasta a realizat un moodel AI care distinge cele două categorii de bolnavi prin diferențele din înregistrările audio ale tusei forțate. Ca orice model AI, pentru ca acesta să funcționeze a fost instruit cu zeci de mii de probe audio de tuse.

Urechea umană nu poate discerne aceste nuanțe de sunet, dar modelul AI face o treabă bună. Acum el este capabil să identifice cu precizie 98,5% din modurile în care tușesc persoanele infectate cu Covid-19 în înregistrări realizate cu ajutorul telefoanelor inteligente.

CONTINUAREA ARTICOLULUI, AICI

Sursa foto: unsplash.com

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră