Analiza de sânge care prevesteşte cancerul şi salvează vieţi

23 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Analiza de sânge care prevesteşte cancerul şi salvează vieţi

Nivelul crescut al trombocitelor din sânge este un semnal al cancerului și ar trebui investigat de urgență pentru a salva vieți, arată un studiu la scară largă, realizat de Universitatea Exeter şi publicat pe site-ul instituţiei.

Aproximativ două procente dintre persoanele de peste 40 de ani - până la jumătate de milion de persoane din Marea Britanie - au un număr crescut de trombocite - cunoscut sub numele de trombocitoză.

Studiul realizat pe 40 000 de pacienți, condus de University of Exeter Medical School, a constatat că peste 11% dintre bărbați și 6% dintre femeile cu vârsta de peste 40 de ani, cu trombocitoză, au fost diagnosticate cu cancer în decurs de un an. Procentul a crescut la 18% dintre bărbați și 10% dintre femei, dacă un al doilea număr crescut de trombocite a fost înregistrat în decurs de șase luni.

Cancerul pulmonar și colorectal au fost cel mai frecvent diagnosticate la pacienţii cu trombocitoză. O treime dintre pacienții cu trombocitoză și cancer pulmonar sau colorectal nu au prezentat alte simptome care să indice medicului că au cancer.

Lucrarea, publicată în British Journal of General Practice, cere medicilor de familie să ia în considerare un diagnostic de cancer la pacienţii cu trombocitoză subită, pentru a creşte şansele unei diagnosticări precoce, care poate salva vieţi.

Autorul principal, dr. Sarah Bailey, a declarat: "Ştim că diagnosticarea precoce este absolut esenţială pentru ca oamenii să supravieţuiască cancerului. Cercetările noastre sugerează că un număr substanţial de persoane ar putea fi diagnosticate cu cancer cu până la trei luni mai devreme dacă trombocitoza va determina investigaţii pentru cancer. Acest timp ar putea face o diferenţă vitală", a mai spus ea.

Cercetarea este prima care investighează temeinic asocierea dintre trombocitoză și cancerul nediagnosticat. Profesorul Willie Hamilton, de la University of Exeter Medical School, a declarat că "Marea Britanie se situează cu mult în urma altor țări dezvoltate în ceea ce privește diagnosticarea precoce a cancerului. În 2014, în această țară au murit de cancer 163 000 de persoane. Constatările noastre despre trombocitoză arată o asociere puternică cu cancerul, în special la bărbați. Este crucial să lansăm investigarea cancerului în caz de trombocitoză. Ar putea salva sute de vieți în fiecare an".

Grupul Exeter este specializat în identificarea simptomelor care prezic cancerul pentru a ajuta la diagnosticarea precoce. Cu toate acestea, majoritatea lucrărilor lor sunt axate pe cuantificarea markerilor de risc cunoscuţi.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră