Singurătatea magică a lui Cruyff.Cum a fost umilit de Bayern

24 Mar 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Singurătatea magică a lui Cruyff.Cum a fost umilit de Bayern

 

Există întotdeauna o magie a vieţii marilor personalităţi. Şi la Cruyff,legendarul fotbalist,întâlnim aşa ceva.

In 1978,la 31 de ani pleacă de la Barcelona.I se dăduse de înteles că are un număr de ani. Pleacă în campionatul american,un fel de cimitir al elefanţilor. Ce-o fi simţit jucătorul de geniu într-o întrecere a pensionarilor.? Exact ce nu era el. Joacă la Los Angelecs Aztecs şi Washinghton Diplomats, Se intoarce in Spania la o echipă ce activa în liga secunda:Levante. Cruyff in divizia B?

De trei ori câştigator al Balonului de Aur,olandezul considerat de pe atunci poate cel mai bun fotbalist din istorie joacă pe terenuri obscure la doi paşi de Nou Camp sau Santiago Bernabeu. Să ne imaginăm umilinţa marelui jucator? E greu să o întelegem. Revine în Olanda la Ajax clubul pe care l-a facut celebru.Câştiga doi ani la rând cupa şi campionatul Olandei.

Totuşi,la 36 de ani I se spune fără menajamente că e prea bâtrîn si nu i se mai reînoieşte contractul. Ajax uita,cu cinism, că fara Cruyff nu ar fi ajuns un club de legendă. Iar Cruyff, cu ambitia care nu l-a părăsit niciodata, trece la Fejernood Rotterdam, rivalul de moarte al celor de la Ajax(un fel de rivalitate Dinamo- Steaua de la noi). Şi caştigă cu Fejernood cupa si campionatul în fata celor de la Ajax. Pentru că Johan era unic-exact ceea ce nu înţeleseseră cei de la Ajax

La 37 de ani hotarăşte să se lase de fotbal. Cu chiu cu vai Ajax îi organizează un meci festiv de retragere la Amsterdam în compania celor de la Bayern . Acea Bayern care fusese victima preferata a Ajax-ului lui Cruyff. Spre stupoarea tuturor,în loc de un meci festiv şi fără încrancenare, Bayern ia totul în serios şi câştigă cu 8-0. La un meci de retragere?Uite ca aşa s-a întamplat...Mulţi au văzut-o ca o răzbunare împotriva lui Cruyff... Ironie: Barcelona a refuzat acest meci de retragere deoarece" avea programul incarcat".

Doi ani mai tarziu devine antrenorul echipei Ajax şi câştigă Cupa Cupelor. Iar în 1988 preia Barcelona şi asa începea legenda catalana a olandezului.

Şi o mică poveste:in 1974 se naşte la Barcelona fiul său, Jordi.Şi pe vremea aceea exista o aversiune a catalanilor faţă de Real Madrid,considerată favorita lui Franco.

Iar Cruyff şi-a numit copilul Jordi,un nume catalan. Era declaraţia lui de dragoste faţă de Barcelona Cataloniei.

Alte stiri din Sport

Ultima oră