ZIKA. Se confirma infectarea la transfuzia de sânge

04 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
ZIKA. Se confirma infectarea la transfuzia de sânge

Autoritățile din Brazilia au confirmat un caz de transmitere a virusului Zika prin transfuzie de sânge provenind de la un donator care fusese infectat printr-o înțepătură a țânțarului Aedes aegypti. Potrivit departamentului pe probleme sanitare din Campinas, un bărbat tratat din cauza unor răni prin împușcare, care a fost supus în primăvara lui 2015 mai multor transfuzii de sânge, a fost contaminat cu virusul Zika.

Centrul de hematologie al Universității din Campinas a afirmat că una dintre persoanele de la care provenea sângele folosit la transfuzie în luna mai a avut rezultat pozitiv la testul referitor la infectarea cu virusul Zika și a dezvoltat și simptomele specifice bolii.

Primitorul sângelui nu a avut însă respectivele simptome și a murit din cauza rănilor și nu a contagierii cu virusul Zika, a precizat Ministerul Sănătății din Brazilia, care a dat instrucțiuni centrelor specializate ca persoanele contaminate cu virusurile Zika sau Dengue să fie primite la donare de sânge doar după cel puțin 30 de zile de la deplina restabilire din faza activă a infecției.

Contaminarea cu virusul Zika prin transfuzie de sânge adaugă o nouă dimensiune îngrijorătoarei epidemii înregistrate în peste 20 de țări din America de Sud. Se știa că, în general, acest virus se propagă prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, dar autoritățile sanitare din satul american Texas au relatat despre un caz de transmitere a virusului pe cale sexuală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră