Zika, virusul transmis de ţânţar la om şi apoi, între oameni, în timpul actului sexual neprotejat

11 Aug 2015
Zika, virusul transmis de ţânţar la om şi apoi, între oameni, în timpul actului sexual neprotejat
Virusul Zika, apropiat de virusul febrei dengue şi al chikungunya, a ajuns în Franţa. Autorităţile medicale franceze au publicat un raport, potrivit căruia condiţiile sunt întrunite pentru ca acest virus transmis de un anumit tip de ţânţari să ajungă în ţară. Virusul Zika se transmite prin înţepătura unui tip de ţânţar din familia Aedes, inclusiv prin reprezentantul speciei Aedes albopictus, mai bine cunoscut sub numele de ţânţarul-tigru. Persoana care a fost înţepată de un ţânţar contaminat poate să facă febră, să acuze dureri musculare sau erupţii cutanate. În cazurile foarte grave, apar complicaţiile neurologice.

O atenţie specială trebuie să aibă persoanele care se află în vacanţă în Franţa, cărora li se recomandă să se intereseze unde este mai prezent ţânţarul care transmite virusul Zika.

Şi încă un amănunt important: persoana infectată cu virusul Zika poate fi transmis partenerului în timpul actului sexual neprotejat.

Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată în pădurile din Uganda, în 1947. În perioada epidemiei din 2013-2014, în Polinezia franceză, virusul Zika a afectat 32.000 de persoane, dintre care 72 au ajuns la complicaţii neurologice, 42 au făcut sindromul Guillain-Barré, în unele cazuri cu paralizie totală a membrelor şi feţei.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră