Untul sau margarina? Care e mai sănătos

30 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Untul sau margarina? Care e mai sănătos

Dacă vă place să mâncaţi unt cu cartofi sau pâine prăjită sau paste, probabil că vă simţiţi vinovat când vă uitaţi în farfurie. Sau, mai rău, s-ar putea să vă simțiți puţin confuz sau în dilemă: să puneţi unt sau să treceți la margarină sau la un alt produs tartinabil, scrie health.harvard.edu.

Deși un aliment de bază al dietei americane, untul a fost pus sub lupă atunci când nivelul ridicat de grăsimi saturate a fost asociat cu riscul crescut de boli cardiace. Mulți au acceptat dispariția untului gradual, înţelegând că efectul său asupra inimii ar putea fi un preț prea mare de plătit. Ei l-au înlocuit în cunoştinţă de cauză cu margarina, așa cum au sugerat cercetătorii și nutriționiștii.

Apoi, pericolele consumului de margarină au ieșit şi ele la lumină. Margarinele mai vechi aveau niveluri ridicate de grăsimi trans care au creşteau riscurile pentru boli de inimă printr-un dublu efect: creșterea nivelurilor de LDL (colesterol rău) și scăderea nivelurilor de HDL (colesterol bun). Mulți oameni s-au simțit trădați sau înșelați.

Adevărul este că niciodată nu a existat o dovadă clară că folosirea margarinei în loc de unt reduce riscul unui atac de cord sau de  boli cardiace. Substituirea a fost bine intenționată, având în vedere că margarina avea mai puține grăsimi saturate decât untul, dar s-a trecut cu vederea pericolele trans-grăsimilor.

Astăzi, problema unt-versus-margarină este, într-adevăr, una falsă. Din punct de vedere al bolilor cardiace, untul rămâne pe lista alimentelor care trebuie consumate cu măsură deoarece este bogat în grăsimi saturate. Margarinele, totuși, nu sunt atât de ușor de clasificat. Margarinele mai vechi se dovedesc a fi cu mult mai rele decât untul. Unele dintre cele mai noi margarine cu conținut scăzut de grăsimi saturate, bogate în grăsimi nesaturate şi fără grăsimi trans, pot fi consumate atât timp cât nu mâncaţi prea mult (sunt  bogate în calorii).

Puteți compara rapid valoarea nutritivă a produselor (inclusiv untul și margarina), prin simpla vizualizare a etichetelor nutriționale de pe aceste produse. FDA cere acum ca etichetele de nutriţie să includă informaţii despre grăsimile saturate şi grăsimile trans. Scopul este de a limita aportul de grăsimi saturate şi de a evita trans grăsimile în întregime.

Alternativele mai sănătoase la unt sau margarină includ ulei de măsline și alte uleiuri vegetale, care conțin grăsimi mono- și polinesaturate benefice. Data viitoare când rupeți dintr-o pâine caldă, scufundaţi-o mai degrabă în ulei de măsline decât s-o ungeţi cu unt. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră