Persoanele cu grupe de sânge non 0, mai predispuse la infarct

30 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Persoanele cu grupe de sânge non 0, mai predispuse la infarct

Persoanele care nu au grupa de sânge 0 prezintă cu un risc mai mare de infarct, conform unui studiu prezentat duminică la al patrulea congres mondial privind insuficienţa cardiacă acută de la Paris, organizat de Societatea Europeană de Cardiologie, relatează eurekalert.org.

Autorul şi liderul echipei de cercetare, Tessa Kole, studentă la Master la Universitatea Medical Centre din Groningen, Olanda, a declarat că studiul pe cazuri sugerează că persoanele cu grupe de sânge non-O - A, B, AB - prezintă un risc mai ridicat de atacuri de cord şi alte cauze de mortalitate pe fond cardiac, dar această sugestie vine cu foarte puţine dovezi. Dacă studiul va fi confirmat, va avea implicaţii importante pentru medicina personalizată.

Studiul reprezintă o meta-analiză a studiilor prospective privind grupele de sânge O și non-O și evenimente cardiovasculare, incluzând infarctul miocardic (atac de cord), boala coronariană, boala cardiacă ischemică, insuficiența cardiacă, evenimente cardiovasculare și mortalitatea cardiovasculară.

Studiul a inclus 1 362 569 subiecți din 11 grupuri prospective, descrise în nouă articole. Au fost înregistrate 23 154 de evenimente cardiovasculare. Cercetatorii au analizat asocierea dintre grupul sanguin si toate evenimentele coronariene, evenimentele cardiovasculare combinate si evenimentele coronariene fatale.

Analiza tuturor evenimentelor coronariene a inclus 771 113 persoane cu un grupa de sânge non-O și 519 743 persoane cu grupa  O, dintre care 11 437 (1,5%) și 7 220 (1,4%) au suferit un eveniment coronarian. Rata probabilității (OR) pentru toate evenimentele coronariene a fost semnificativ mai mare la purtătorii unui grup de sânge non-O, la 1,09 (interval de încredere 95% [CI] 1,06-1,13).

Analiza evenimentelor cardiovasculare combinate a inclus 708 276 persoane cu o grupă de sânge non-O și 476 868 persoane cu un grup sanguin O, dintre care 17 449 (2,5%) și 10 916 (2,3%) au avut un eveniment, respectiv. OR pentru evenimentele cardiovasculare combinate a fost semnificativ mai mare la cei cu  grup sanguin non-O, la 1,09 (95% CI 1,06-1,11).

Analiza evenimentelor coronariene fatale nu a evidențiat o diferență semnificativă între persoanele cu grupele de sânge O și non-O.

"Demonstrăm faptul că o grupă de sânge non-O este asociată cu risc crescut cu 9% de apariție a evenimentelor coronariene și un risc crescut de apariție a evenimentelor cardiovasculare cu 9%, în special a infarctului miocardic", a spus doamna Kole.

Mecanismele care ar putea explica acest risc sunt încă în studiu. Riscul crescut pentru evenimente cardiovasculare la purtătorii de grupe de sânge non-O poate fi datorat concentrațiilor mai mari ale factorului von Willebrand, o proteină de coagulare a sângelui care a fost asociată cu evenimente trombotice.

Mai mult, purtătorii de grupa non-O, în special cei cu un grup sanguin A, sunt cunoscuți ca având colesterolul mai mare. Și galectina-3, care este legată de inflamație și rezultate mai slabe la pacienții cu insuficiență cardiacă, este, de asemenea, mai mare la cei cu grupa de sânge non-O.

Tessa Kole a precizat că "este nevoie de mai multe cercetări pentru a identifica cauza riscului cardiovascular aparent crescut la persoanele cu grupa de sânge non-O. Obținerea mai multor informații despre risc la fiecare grupă de sânge non-O (A, B și AB) ar trebui să ofere explicații suplimentare despre cauze. "

"În viitor, grupa de sânge ar trebui să fie luată în considerare în evaluarea riscurilor pentru prevenirea bolilor  cardiovasculare, împreună cu colesterolul, vârsta, sexul și tensiunea arterială sistolică. Este posibil ca persoanele cu grupa sanguină A să aibă un prag mai mic de tratament pentru dislipidemie sau hipertensiune arterială, de exemplu. Avem nevoie de studii suplimentare pentru a stabili dacă  riscul cardiovascular suplimentar la persoanele cu grupe non-O grupuri ar putea răspunde la tratament.

 

 

 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră