Un nou test pentru depistarea precoce a tumorilor digestive

16 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Un nou test pentru depistarea precoce a tumorilor digestive

Veziculele extracelulare ar putea fi un marker precis al prezenței tumorilor digestive, ajutând la depistarea precoce a acestora și stabilirea unui tratament personalizat, transmite site-ul topsante.

Veziculele extracelulare permit stabilirea diagnosticului de cancer al ficatului și pancreasului cu o precizie de 100%, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală Gastroenterology.

Este o descoperire promițătoare în direcția stabilirii diagnosticului precoce al cancerelor digestive și a îmbunătățirii tratamentului personalizat.

Cercetătorii genovezi au analizat concentrațiile veziculelor extracelulare (VA) în bila a 50 de pacienți: 25 suferinzi de cancer (20 afectați de cancer pancreatic și 5 de colangiocarcinom, un cancer al căilor biliare) și 25 cu patologii non-maligne (15 cazuri de pancreatită cronică și 10 cazuri de calculi biliari). Concentrațiile veziculelor extracelulare în bilă erau în mod semnificativ mai mari în eșantioanele tumorale, subliniază autorii studiului.  

Diferențele între subiecții martor și cazurile de cancer erau atât de clare încât chiar am fost surprinși. O legătură de aproximativ 100%  între nivelul ridicat al VE și cazurile de cancer, chiar nu ne-am așteptat ! Rezultatele sunt evidente, explică Annarita Farina, co-autoare la acest studiu.  

Măsurarea VE prin endoscopie presupune doar câteva minute și poate deveni un act de rutină în cazul unei suspiciuni de cancer hepato-biliar sau pancreatic, atât timp cât metoda noastră de diagnostic va fi în prealabil confirmată pe un număr mai mare de pacienți, a precizat Jean-Louis Frossard, citat de site-tul topsante.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră