Cancer: O substanță injectată în celulele maligne îi va ajuta pe chirurgi să elimine în întregime tumora

09 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Cancer: O substanță injectată în celulele maligne îi va ajuta pe chirurgi să elimine în întregime tumora


În prezent, chirurgii oncologi au nevoie de examene imagistice (IRM, CT) înainte de extirparea unei tumori maligne, tocmai pentru a localiza mai bine marginile tumorii. Acest procedeu permite excizarea tumorii, inclusiv țesuturi suplimentare învecinate tumorii. De altfel, în timpul și după intervenția chirurgicală, eșantioane prelevate sunt examinate microscopic pentru a exista certitudinea că nu au rămas celule maligne în țesutul din jurul tumorii. Dar aceste biopsii nu pot să acopere totalitatea marginile tumorale. Din această cauză, această metodă nu este una de siguranță 100% și se poate ajunge în situația ca tumora să nu fie extirpată în totalitate, ceea ce impune efectuarea unei noi intervenții și/sau radioterapie.

Sonda fluorescentă

O echipă de cercetători de la Centrul Spitalului Universitar Duke din Durgham, Carolina de Nord (SUA), condusă de profesorul doctor David Kirsch, de la Departamentul de farmacologia și biologia cancerului, a conceput o substanță care acționează ca o sondă fluorescentă. Principiul acestei tehnologii este următorul. Celulele canceroase conțin cantități mari dintr-o enzimă numită protează. Această enzimă este prezentă și în celule sănătoase, dar în cantități mult mai mici (proteaza este folosită de celulele canceroase pentru a accelera reproducerea lor și formarea de metastaze).

Substanța concepută de prof. dr. Kirsch, numită LUM015, acționează ca o sondă fluorescentă care, injectată intravenos înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, se fixează pe proteaza din celule. Proteaza se activează din cauza LUM015 și devine fluorescentă. Rezultatul: celulele maligne sunt de cinci ori mai luminoase comparativ cu celulele sănătoase. Ceea ce permite chirurgului să localizeze toate celulele canceroase cu ajutorul unei camere speciale și să elimine tumora în totalitate.

Eliminată total, bine tolerată

LUM015 a fost testată de aceeași echipă pe rozătoare cu sarcom al țesuturilor moi. În paralel, LUM015 a fost evaluată și în cazul a 15 pacienți cu sarcom al țesuturilor moi sau cu cancer mamar. La acești pacienți, celulele maligne erau bine evidențiate luminos, comparativ cu celule normale, ceea a facilitat depistarea și excizarea lor.
Biodistribuția, eliminarea și toleranța substanței LUM015 au fost, de asemenea evaluate în cazul pacienților. Evaluările arată că substanța a fost eliminată în totalitate și că este bine tolerată.

Doctorul Brian Brigman, un alt cercetător implicat în acest studiu, spune: dacă ajungem prin această tehnică să eliminăm tumora 100%, vom putea să evităm intervențiile chirurgicale ulterioare și potențialul de recidivă a tumorii. În cazul bolii reziduale, fluorescența ar putea să ne ghideze în privința dozelor și a numărului ședințelor de radioterapie de care pacientul are nevoie.

Autorul acestui articol, încheie prin a sublinia că, totuși, sunt necesare studii suplimentare pe un număr mai mare de pacienți pentru a se stabili cu certitudine locul pe care această nouă tehnică îl va ocupa în chirurgia tumorilor maligne.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră