Uleiul esențial de levănțică, mai eficient ca medicamentele antifungice în tratarea micozelor!

20 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Uleiul esențial de levănțică, mai eficient ca medicamentele antifungice în tratarea micozelor!

Uleiul esențial de levănțică are proprietăți remarcabile în luptă contra ciupercilor responsabile de infecții fungice (micoze) ale pielii, scalpului, unghiilor și mucoaselor. O echipă de cercetători portughezi de la Universitatea Coimbra au testat în laborator capacitatea uleiului de levănțică de a contracara acțiunea ciupercilor patogene, care provoacă micoze, transmite site-ul passionsante.be.

Aceste infecții sunt frecvente și sunt tratate cu antibiotice. Dar se știe că multe ciuperci au dezvoltat rezistență la aceste medicamente. În plus, se știe că antibioticele sunt asociate cu multe efecte secundare. 

Cercetătorii portughezi au folosit uleiul esențial de Lavandula viridis în cazul unei varietății a ciupercii de tip dermatofit și Candida. Dermatofiții provoacă infecții ale pielii (”piciorul atletului”), ale scalpului și unghiilor (onicomicoză). Candida este la originea candidozei (în special micoza vaginală).

Uleiul esențial de levănțică s-a dovedit eficientă în lupta contra acestor două mari tipuri de ciuperci. Acest ulei s-a dovedit capabil să distrugă celulele fungice. Autorii acestor experiențe spun că, în raport cu medicamentele antifungice, uleiul esențial de levănțică ar putea reprezenta o alternativă eficientă, ieftină și cu puține efecte secundare la tratamentul cu medicamente. 

Este un punct de plecare bun pentru folosirea, în viitor, a acestui ulei pentru combaterea infecțiilor fungice, spun cercetătorii portughezi. Ei anunță că mai sunt necesare studii pentru verificarea acestor informații pe pacient (in vivo), după ce au fost obținute în laborator (in vitro).

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră