Agenţia Europeană a Medicamentului: Antifungic administrat greşit, sub formă de soluţie orală în loc de comprimate

30 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Agenţia Europeană a Medicamentului: Antifungic administrat greşit, sub formă de soluţie orală în loc de comprimate

Potrivit comunicatului EMA, unor  pacienți li s-a administrat eronat soluție orală în loc de comprimate, ducând în consecință la subdozare și posibilă lipsă a efectului terapeutic. În mod similar, au fost situații în care de pacienților li s-au administrat comprimate în loc de soluție orală, cu consecința supradozării și apariției de reacții adverse.
Din această cauză, informațiile despre medicament urmează să fie actualizate pentru a întăriri atenționările existente referitoare la faptul că formele farmaceutice respective nu se pot substitui pur și simplu între ele, ambalajul urmează să fie modificat și acesta în vederea unei distincții mai clare între cele două forme; totodată, se va introduce o atenționare referitoare la faptul că formele farmaceutice respective nu trebuie substituite decât cu condiția ajustării dozei.

Infecţii grave

Medicamentul Noxafil este indicat pentru utilizarea în tratamentul infecțiilor grave cauzate de fungi (ciuperci), în situațiile în care alte medicamente fie nu se pot utiliza, fie sunt ineficace. Acest medicament conține posaconazol ca substanță activă. În cazul administrării pe cale orală, medicamentul poate fi folosit fie sub formă de comprimate, fie suspensie orală, doza necesară în cazul utilizării de comprimate (doza și frecvența administrării) diferă însă față de suspensie. Doza recomandată în cazul comprimatelor este: doza de încărcare de 300 mg (trei comprimate de 100 mg) de două ori pe zi în prima zi, după care 300 mg (trei comprimate de 100 mg) o dată pe zi.

Doza recomandată în cazul suspensiei este de 200 mg (o linguriță de 5 ml) administrată de trei sau patru ori pe zi. Au existat cazuri în care pacienților li s-a eliberat forma farmaceutică incorectă de medicament, aceștia administrându-și o doză greșită, care a determinat apariția de reacții adverse sau lipsa de eficacitate a medicamentului. Pacienții nu trebuie să-și administreze alternativ cele două forme farmaceutice ale medicamentului Noxafil (comprimate și suspensie orală) fără a discuta cu medicul sau cu farmacistul, deoarece astfel poate apărea scăderea eficacității medicamentului sau risc crescut de apariție a reacțiilor adverse. Pacienților care doresc informații suplimentare li se recomandă să discute cu farmacistul sau medicul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră