Tuşeşti? Antitusivele nu sunt o soluţie, deoarece blochează tusea şi eliminarea secreţiilor

14 Sep 2015
Tuşeşti? Antitusivele nu sunt o soluţie, deoarece blochează tusea şi eliminarea secreţiilor
Când avem o tuse productivă primul reflex este să luăm sirop de tuse. Ceea ce nu-i chiar cea mai bună soluţie. „Siropurile contra tusei productive, tip fluidizante bronşice şi expectorante nu şi-au demonstrat în mod real eficienţa în procesul de eliminare a secreţiilor, spune doctorul Jean Paul Giroud, farmacolog clinician şi membru al Academiei de Medicină din Franţa. „Trebuie să reţinem că a tuşi este un reflex de apărare a organismului cu scopul de a evacua secreţiile bronşice infectate. De aceea, trebuie să respectăm acest mecanism care face parte din procesul natural de vindecare”, ne explică doctorul Doina Mihăilă, medic de medicina familiei.

“Evitaţi orice asociere dintre antitusive sau mai rău, antitusive asociate cu fluidizante bronşice sau antispetice respiratorii. Aceste produse nu oferă nici un avantaj în raport cu alte preparate ce conţin o singură substanţă şi multiplică riscurile de efecte nedorite, adaugă farmacologul francez, prof. dr. Giroud.

Aceste siropuri combină produse cu acţiune contrare: fluidizante bronşice, care potrivit denumirii, fluidizează secreţiile şi, deci, măreşte secreţia, în timp ce antitusivul va bloca reflexul tusei indispensabil pentru evacuarea acestor secreţii. 

Citiţi mai multe ştiri din Sănătate!

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră