Tratamentele de substituţie hormonală măresc riscul de cancer ovarian

03 Oct 2015
Tratamentele de substituţie hormonală  măresc riscul de cancer ovarian
Tratamentele homonale de substituţie în menopauză (THM) măresc riscul de cancer ovarian. Dacă tratamentul este administrat (cu respectarea strică a contra indicaţiilor), el rebuie să fie cât mai scurt cu putinţă », previne Institutul Naţional al Cancerului din Franţa (INCa), scrie destination sante.com.

La menopauză, tratamentele de sinteză sunt prescrise pentru a compensa reducerea hormonală, etapă ce marchează finalul activităţii genitale. Pe lângă mărirea riscului de cancer al endometrului, sânului, aceste terapii pot înlesni apariţia cancerului ovarian, chiar dacă sunt administrate o perioadă scurtă. Această creştere a riscului este asociată cu terapiile hormonale de substituţie bazate pe estrogeni sau în combinaţia estro-progestative.

Pentru a formula aceste concluzii, cercetătorii au analizat rezultatele unei meta-analize realizate de 52 de studii.  Rezultatele au indicat că dintre cele 12.110 femei la menopauză afectate de cancer ovarian, 55% au făcut tratament hormonal de substituţie timp de 5 ani. La femeile care au urmat tratamentul o perioada mai scurtă s-a stabilit existenţa riscului de neoplasm.

Potrivit rezultatelor, acest risc de cancer scade după oprirea tratamentului, « dar el persistă o perioadă semnificativă, de 10 ani, după încetarea terapiei ».

Trebuie precizat că, pe lângă riscul de cancer, tratamentul hormonal post-menopauză le sensibilizează pe femei în plan cardiac.

De aceea, Institutul Naţional al Cancerului din Franţa respinge prescrierea sistematică a acestui tratament. « THM sunt rezervate femeilor care suferă de tulburări care le alterează calitatea vieţii în perioada menopauzei. Dar, înainte de prescrierea tratamentului, sunt necesare examenul clinic şi informarea asupra antecedentelor personale şi familiale pentru a evalua corect beneficiile şi riscurile. De asemenea, periodic, în timpul tratamentului, femeile trebuie să fie consultate de medic. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră