Care este medicamentul al cărui preţ a crescut cu 5.000% peste noapte

22 Sep 2015
Care este medicamentul al cărui preţ a crescut cu 5.000%  peste noapte
 Preţul medicamentului daraprim, folosit contra toxoplasmozei, a crescut de la 13,5 dolari la 750 de dolari într-o singură noapte.
Comercializat în SUA sub numele de daraprim, pirimetamina este un medicament folosit în tratamentul toxoplasmozei, o infecţie care poate genera complicaţii severe în cazul persoanelor cu sistemul imun slăbit, cum sunt bolnavii de SIDA, bebeluşii născuţi de femei care au fost infecate în timpul sarcinii.
În luna august, acest medicament, vechi de aproximativ 62 de ani, a fost achiziţionat deTuring Pharmaceuticals, care a decis să-i mărească preţul. O creştere care a uimit personalul medical. Astfel, preţul acestui medicament a crescut de 13,50 de dolari la 750 de dolari comprimatul, ceea înseamnă că pe unii pacienţi i-ar putea costa sunte de mii de dolari pentru tratament.

Societatea pentru bolile infecţioase şi Asociaţia contra SIDA au expediat scrisori, explicând că această creştere de peste 5.000% nu este justificată pentru populaţia de pacienţi care nu pot face faţă la această scumpire şi nesusţinută prin sistemul de servicii medicale. Răspunsul a vizat faptul că acest medicament este folosit rar şi preţul lui a fost aliniat la cel al medicamentelor pentru boli rare.

Din răspuns mai reiese faptul că profitul realizat din acest medicament ar putea finanţa cercetările pentru punerea la punct de tratamente mai eficiente contra toxoplasmozei şi cu mai puţine efecte secundare. În Statele Unite, spitalele sunt pe punctul de a obţine medicamentul la cel mai mic preţ, în virtutea unor reglementări federale.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o zoonoză, una dintre cele mai frecvente infecţii parazitate, produsă de potozoarul Toxoplasma gondii. Infecţia se transmite: pe cale digestivă (carne sau alte alimente infectate), prin contactul cu excrementele de pisici infectate, pe cale aeriană (aerul inspirat este contaminat), pe cale transplacentară în situaţia în care infecţia apare în perioada sarcinii. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră